Roddmaskin Test: Bästa roddmaskin för hemmabruk

Roddmaskin

Innehåller annonslänkar question-circle

Når du handler via våre lenker mottar vi en provisjon fra nettbutikken. Dette endrer ikke prisen for deg som forbruker!

Vi på GetFitness har testat ett stort antal roddmaskiner på den svenska marknaden. Vilken produkt ger bäst valuta för pengarna? Vilken roddmaskin blev framröstad som bäst i test?

Bästa Roddmaskin: Bäst i Test 2023

Sammanfattningsvis är detta resultatet i vårt test av roddmaskiner. Du kan läsa mer i detalj om varje roddmaskin längre ner i testet!

 1. BÄST I TEST - MasterFit TP 900
 2. BÄSTA PREMIUMVAL - Concept2 Modell D PM5
 3. Abilica TurbineRower
 4. Reebok Rower ZJET
 5. Abilica Premium TopRower
 6. Reebok Rower GR
 7. inSPORTline InCondi RW60
 8. DKN R-320
 9. Tunturi R20 Compentence
 10. Abilica WinRower 2.0
 11. Master R6030

arrow-downSå här bedömer vi produkterna

När vi bedömer produkter försöker vi testa dem i verkligheten. I de fall då detta inte är praktiskt eller ekonomiskt möjligt för oss att testa produkterna i verkligheten baserar vi vårt omdöme på ett antal olika kriterier.

Dessa kriterier är exempelvis pris, specifikationer, kundomdömen, recensioner av nätbutiken, garantitid, utformning och externa tester. Vi understryker att flera av produkterna i våra recensioner inte har testats av oss i verkligheten. Produkterna som ingår i våra recensioner är utvalda från nätbutiker med affiliateprogram, där en viss provision betalas per köp.

Rangordningen i våra tester avspeglar redaktionens och skribentens personliga åsikter om de olika produkterna.

1. Masterfit TP 900

BÄST I TEST - MasterFit TP 900

5
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
getfitness-badge
MasterFit R 900
Motståndstyp: Luft Antal motståndsnivåer: 9 Inbyggd träningsdator: Ja Antal träningsprogram: 8 Pulsmätare: Ja Transporthjul: Ja Hopfällbar: Ja Produktvikt: 40 kg Max användarvikt: 150 kg Mått: 240 x 62 x 125 cm

MasterFit TP 900 är en roddmaskin som levereras med en gedigen konstruktion. Den här roddmaskinen kan du har glädje av i många år framöver.

Motstånd

MasterFit TP 900 är utrustad med ett luftbaserat motståndssystem. I praktiken innebär det att den ger ifrån sig relativt lite ljud när den används.

Roddmaskinen har 9 olika motståndsnivåer, så du kan enkelt variera hur tungt träningspasset ska vara.

Vi på redaktionen sätter också stort värde på hur realistiska och bekväma roddtagen känns. Här får du helt enkelt ett härligt träningspass där komforten kommer i främsta rummet!

Funktioner

Efter att ha utvärderat Masterfit TP 900 håller vi fast vid att detta är en genomtänkt och funktionell roddmaskin.

Den inbyggda träningsdatorn har 8 träningsprogram. Det gör det enklare att komma igång med träningen och vi gillar det breda utbudet av olika pass.

Utöver detta är MasterFit TP 900 en av de få roddmaskiner på marknaden som är utrustad med en trådlös pulsmätare. Via LCD-skärmen får du hela tiden uppdaterad information om dina pulsvärden.

Via displayen får du även annan användbar träningsinformation. Det visas information om både tid, distans och kaloriförbrukning.

Konstruktion

Jämfört med andra roddmaskiner har Masterfit TP 900 en relativt stor konstruktion.

Detta innebär naturligtvis att den tar lite mer plats. I gengäld får du en roddmaskin som faktiskt är bekväm och stadig att använda.

Produktens vikt är 40 kg, medan den maximala användarvikten är hela 150 kg. Här kan vem som helst få sig ett bra träningspass.

Roddmaskinen har alltså en robust konstruktion och kommer att bli ett bra träningsredskap i många år framöver!

Sammanfattningsvis

MasterFit TP 900 är en avancerad och funktionsrik roddmaskin.
Det luftbaserade motståndssystemet ger en realistisk och behagligt rogivande känsla!

Fördelar

 • 9 olika motståndsnivåer.
 • Hopfällbar.
 • Trådlös pulsmätare.
 • Display med träningsinformation.
 • Gedigen konstruktion.

Nackdelar

 • Aningen stor konstruktion.

2. Concept2 Modell D PM5

BÄSTA PREMIUMVAL - Concept2 Modell D PM5

5
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
getfitness-badge
Concept 2 modell d PM5
Motståndstyp: Luft Antal motståndsnivåer: Steglöst Inbyggd träningsdator: Ja Antal träningsprogram: 10 Pulsmätare: Ja Transporthjul: Ja Hopfällbar: Ja Produktvikt: 26 kg Max användarvikt: 220 kg Mått: 240 x 60 x  90 cm

Concept2 Model D PM5 har under många år varit en av de mest sålda roddmaskinerna, både på privat- och företagsmarknaden. Hur klarar den sig i vårt test?

Motstånd

Concept2 Model D PM5 påminner på många sätt om sin funktionsrika storebror, Model E.

Modell D PM5 är utrustad med luftbaserat motstånd, vilket i praktiken ger en naturlig och behagligt rogivande känsla. Jämfört med elektromagnetiska roddmaskiner blir träningspasset också mer skonsamt då roddrörelsen kan upplevas smidigare och mer realistisk. Du slipper obehagliga ryck och drag. Vi gillar det här!

Det luftbaserade motståndet underlättar också vid mer intensiva träningspass. Motståndet anpassas automatiskt efter draghållfastheten under passet och i praktiken passar roddmaskinen därför både nybörjare och mer erfarna motionärer.

När det kommer till träningsfördelar och komfort är luftbaserat motstånd att föredra framför elektromagnetiskt motstånd. Tyvärr är det inte ovanligt att de luftbaserade modellerna låter betydligt mer än många andra roddmaskiner. Bra att veta!

Funktioner

I den här prisklassen får man leta länge innan man hittar en mer funktionell roddmaskin än den här. Träningsdatorn ser inte särskilt avancerad ut men låt dig inte luras. Detta är ett verkligt kraftpaket till dator.

Via den inbyggda LCD-skärmen visas mycket relevant träningsinformation. Bland annat visas antal roddtag, tidsanvändning, återstående tid per 500 meter, pulsnivå, medelhastighet och hastighet. Om du vill kan du enkelt växla mellan olika visningslägen där du bland annat kan få en detaljerad grafvy över intensiteten/effektnivån under träningspasset.

Det är förresten inte bara visningen av träningsdata som datorn är bra för. Genom att trycka på knappen Menu kommer du till huvudmenyn där du kan välja mellan 10 olika träningsprogram (5 förinställda och 5 anpassade). Vi på redaktionen gillar också särskilt PaceBoat-funktionen som är perfekt om du vill få lite extra utmaning.

För dig som vill ta din träning till nästa nivå kan vi nämna att du kan koppla mobilen till din dator. Här kan du bland annat ladda upp din egen träningsdata via Concept2s egen mobilapp, ErgData.

Pulsmätningar går givetvis också att göra. En nackdel är dock att pulsbältet inte ingår i priset.

Konstruktion

Concept2 Model D PM5 har en gedigen konstruktion vilket innebär att den kan klara tunga belastningar från flera användare i många år framöver. Vi har faktiskt lagt märke till flera Model D-roddmaskiner runt om på olika gym. Trots att storebror, Model E, är den som mest används på gym säger detta ändå en del om kvaliteten på Model D.

Det första vi slås av är de bekväma fotstöden. Här får du ett bra grepp genom träningspasset utan att känna det som att fötterna är låsta. En stor del av anledningen till detta är den tunna, rörliga plattan som ligger över fotstöden. Detta säkerställer god rörlighet i fotleden under passet!

Flera av konsumenterna har också uppgett att sitsen är både mjuk och bekväm. Samtidigt är Concept2 Model D PM5 betydligt längre än många andra roddmaskiner. Detta ger gott om utrymme när du ror och du slipper känna att du måste ”böja” ihop dig. Bra glidlängd med andra ord.

Trots att konstruktionen är mycket gedigen väger roddmaskinen endast 26 kg. Maskinen kan givetvis även fällas ihop när den inte används, och de praktiska transporthjulen kommer väl till pass. Perfekt för hemmabruk!

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis är Concept2 Model D helt enkelt en roddmaskin med professionell kvalitet som finns att köpa till ett rimligt pris.

Fördelar

 • Utrymmesbesparande.
 • Låg vikt.
 • Bekväm roddrörelse.
 • Funktionell träningsdator.
 • Bekväm sittställning.
 • Bra glidlängd.
 • Ergonomiska fotstöd.
 • Bra grepp.

Nackdelar

 • Något hög ljudnivå.
 • Pulsbälte ingår ej.

3. Abilica Turbine Rower

Abilica TurbineRower

4.9
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Abilica Turbine Rower
Motståndstyp: Luft Antal motståndsnivåer: 8 Inbyggd träningsdator: Ja Antal träningsprogram: 0 Pulsmätare: Nej Transporthjul: Ja Hopfällbar: Ja Produktvikt: 35 kg Max användarvikt: 130 kg Mått: 220 x 48 x 88 cm

Abilica TurbineRower är en stilren och elegant roddmaskin som verkligen ger bra valuta för pengarna.

Motstånd

Det luftbaserade motståndet justeras enkelt genom att luftflödet regleras på framsidan av roddmaskinen.

Motståndstypen gör också att Abilica TurbineRower har en relativt låg ljudnivå så att du enkelt kan se din favoritserie samtidigt som du genomför ett intensivt träningspass.

Dessutom har TurbineRower 8 olika motståndsnivåer. Detta ger dig möjlighet till ett varierat pass med både tunga och lätta roddtag.

Funktioner

TurbineRower levereras givetvis med en inbyggd träningsdator. Här hittar du användbara funktioner för bland annat kaloriförbrukning, tid, hastighet, antal roddtag och distans.

Den har dock ingen inbyggd pulsmätare. Vi tycker ändå att TurbineRower uppväger detta tack vare de övriga funktionerna.

Konstruktion

Flera av konsumenterna har gett feedback om att roddmaskinen känns väldigt bekväm att använda. Den robusta konstruktionen ger helt enkelt TurbineRower en riktig premiumkänsla.

Utöver detta är ramen hopfällbar och med det inbyggda transporthjulet är det väldigt enkelt och bekvämt att ställa roddmaskinen åt sidan.

TurbineRower har en vikt på 35 kg samt en maximal användarvikt på 130 kg. Här kan de flesta få sig ett bra träningspass!

Sammanfattningsvis

Abilica TurbineRower är kort och gott en av de allra bästa roddmaskinerna som finns för hemmabruk.
Den ergonomiska utformningen säkerställer god komfort, och den platsbesparande designen gör detta till en roddmaskin som är mycket lämplig för hemmabruk.

Fördelar

 • Utrymmebesparande.
 • Snygg design.
 • Hopfällbar.
 • Tystgående.
 • Bekväm.
 • 8 olika motståndsnivåer.
 • Inbyggd träningsdator.

Nackdelar

 • Ingen pulsmätare.

4. Reebok Rower ZJET

Reebok Rower ZJET

4.9
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Reebok Rower ZJET
Motståndstyp: Magnetisk Antal motståndsnivåer: 16 nivåer Inbyggd träningsdator: Ja Antal träningsprogram: 12 Pulsmätare: Ja Transporthjul: Ja Hopfällbar: Ja Produktvikt: 36 kg Max användarvikt: 120 kg Mått: 195 x 43,5 x 65 cm

Reebok Rower ZJET är en roddmaskin som blivit mycket populär utomlands, och den finns nu även på den svenska marknaden.

Motstånd

Roddmaskinen ZJET levereras med magnetiskt motstånd och är därför mycket tystare än många andra roddmaskiner på marknaden. Samtidigt väger svänghjulet 6 kg, och du slipper därför obehagliga ”ryck och drag” under träningspasset. Rörelsen upplevs helt enkelt som behaglig och stabil. Det gillar vi!

Själva motståndet kan enkelt justeras mellan så många som 16 olika nivåer, vilket i praktiken utklassar de flesta roddmaskiner på privatmarknaden. Vi är imponerade!

Funktioner

Om du tar en titt på funktionsnivån hos Reebok Rower ZJET blir man lätt imponerad. På framsidan av roddmaskinen hittar du en praktisk LCD-skärm som ger tillgång till alla funktioner på träningsdatorn.

Via displayen får du användbar information om både tidsanvändning, puls, kaloriförbrukning, distans och antal roddtag. Samtidigt är datorn utrustad med hela 12 förinstallerade träningsprogram. I kombination med de 3 individuella programmen är det lätt att variera träningen. Samtidigt vill vi också nämna återhämtningsprogrammet som är perfekt när du bara vill ha ett lugnt träningspass.

Till skillnad från många andra leverantörer har Reebok valt att inkludera det trådlösa pulsbältet i priset. Det gillar vi!

Vi hade också gärna sett att texten på den integrerade LCD-skärmen var något större då vissa har uppgett att det kan vara svårt att läsa vad som står.

Konstruktion

Flera av konsumenterna har berömt Rower ZJET för att den är bekväm att använda. En stor del av orsaken till det är de skumvadderade handtagen i kombination med den bekväma sitsen som har en svängd form. Samtidigt säkerställer de halkfria gummifotplattorna ett bra grepp under träningspasset, och du slipper det klassiska problemet med att fötterna tappar greppet under passet.

Utöver detta har Reebok Rower ZJET en totalvikt på 36 kg, och roddmaskinen kan enkelt fällas ihop om den inte ska användas på ett tag.

Sammanfattningsvis

Reebok Rower ZJET är ett gediget alternativ för träningsentusiasten och är ett träningsredskap som du kan ha nytta av i många år framöver!

Fördelar

 • 16 olika motståndsnivåer.
 • Tystgående.
 • Trådlöst pulsbälte ingår.
 • Hopfällbar.
 • Justerbara fotplattor.
 • Halkfria fotplattor.
 • Skumbelagda handtag.

Nackdelar

 • Texten på LCD-skärmen kan upplevas aningen liten.

5. Abilica Premium TopRower

Abilica Premium TopRower

4.8
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Abilica Premium TopRower
Motståndstyp: Luft Antal motståndsnivåer: 9 Inbyggd träningsdator: Ja Antal träningsprogram: 0 Pulsmätare: Nej Transporthjul: Ja Hopfällbar: Ja Produktvikt: 40 kg Max användarvikt: 150 kg Mått: 240 x 106 x 62 cm

Abilica Premium TopRower är en av Abilicas toppmodeller och ingår i Abilicas Premium-serie.
TopRower utvecklades från början för företagsmarknaden och är därför en roddmaskin med hög kvalitet. Den tål höga belastningar under lång tid!

Motstånd

TopRower är utrustad med luftbaserat motstånd, vilket i praktiken ger stabila och bekväma roddtag, även under intensiva träningspass med hög belastning.

Motståndet kan enkelt justeras mellan så många som 9 olika motståndsnivåer. Vi uppskattar verkligen att det finns så många motståndsnivåer. Detta gör det enkelt att anpassa träningen efter dina egna behov!

Funktioner

Roddmaskinen har en lite mer avancerad träningsdator än konkurrenternas. Via displayen kan du se både tid, hastighet, antal roddtag och nuvarande frekvens.

Det mest unika med detta är nog möjligheten att sätta upp mål för träningspasset.
Med några enkla knapptryckningar kan du själv ange önskat avstånd, tid och kaloriförbrukning. Datorn startar sedan en nedräkningsfunktion medan du tränar, och meddelar dig så fort du når ditt mål.

Den här roddmaskinen har ingen inbyggd pulsmätare, men återigen väger de andra funktionerna upp för detta.

Konstruktion

Vi på redaktionen uppskattar stort att Abilica valt att utforma Premium TopRower med en platsbesparande design.
Roddmaskinen kan enkelt fällas ihop när den inte används. De inbyggda transporthjulen gör att du även enkelt kan ställa roddmaskinen åt sidan vid behov.

Även om den är lätthanterlig och platsbesparande är den likväl stabil och robust i konstruktionen.

Med en vikt på 40 kg och en maximal användarvikt på 150 kg är detta en roddmaskin som många kan ha glädje av under lång tid!

Sammanfattningsvis

Abilica Premium TopRower är kort och gott ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en ergonomiskt utformad roddmaskin där du kan genomföra intensiva träningspass.
Träningsdatorn känns väldigt genomtänkt och vi uppskattar stort den inbyggda funktionen där du kan ange önskat mål för träningspasset!

Fördelar

 • Stabil konstruktion.
 • Hopfällbar.
 • Avancerad träningsdator.
 • Abilica Premium.
 • 9 motståndsnivåer.
 • Ange önskat mål via träningsdatorn.

Nackdelar

 • Ingen pulsmätare.

6. Reebok Rower GR

Reebok Rower GR

4.8
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Reebok Rower Gr
Motståndstyp: Magnetisk Antal motståndsnivåer: 16 Inbyggd träningsdator: Ja Antal träningsprogram: 17 Pulsmätare: Ja Transporthjul: Ja Hopfällbar: Ja Produktvikt: 36 Max användarvikt: 120 Mått: 198 x 48 x 82 cm

Reebok Rower GR påminner mycket om Reeboks flaggskepp, Rower ZJET.

Motstånd

Rower GR är en stabil roddmaskin som levereras med ett svänghjul på 6 kg.
I praktiken innebär detta en stabil roddrörelse, vilket gör att du slipper obehagliga ”ryck och drag” under träningspasset.

Själva motståndssystemet bygger på elektromagnetiskt motstånd, vilket utan tvekan är det tystaste motståndssystemet.
Motståndet kan enkelt justeras mellan hela 16 olika motståndsnivåer och du kan därför enkelt variera belastningen under hela träningspasset.

Funktioner

Totalt är den inbyggda träningsdatorn utrustad med 16 förinstallerade program samt ett helt separat pulsstyrt träningsprogram.
Pulsmätningsprogrammet kräver att du ansluter den trådlösa pulsmätaren och vi hade därför gärna sett att den trådlösa pulsmätaren ingick i priset.

Utöver detta har den integrerade träningsdatorn funktioner för både tid, hastighet, frekvens och kaloriförbrukning.

Vi hade också önskat att den inbyggda LCD-skärmen var något större, och som sagt saknar vi ett trådlöst pulsbälte – som måste köpas till separat.

Konstruktion

Reebok Rower GR sticker särskilt ut när det kommer till den ergonomiska utformningen.
Den ergonomiska och svängda sitsen ger en bekväm sittställning och de justerbara remmarna på fotstöden gör att du enkelt kan hitta den sittställning som passar dig och din kropp.

Reebok Rower GR har en totalvikt på 36 kg, och kan enkelt fällas ihop om den inte ska användas på ett tag – och levereras även med transporthjul så att roddmaskinen enkelt kan ställas åt sidan när den inte används.

Sammanfattningsvis

Reebok Rower GR är en praktisk och stabil roddmaskin som levereras med ett gediget urval av olika träningsprogram.
Det elektromagnetiska motståndet gör detta till en bekväm och tystgående roddmaskin, och det breda utbudet av motståndsnivåer ger dig många variationsmöjligheter.

Fördelar

 • Lätt att hantera.
 • Stabil konstruktion.
 • Tystgående.
 • Många motståndsnivåer.
 • 16 förinstallerade träningsprogram.
 • Pulsstyrt träningsprogram.
 • Bekväm sits.

Nackdelar

 • Liten träningsdisplay.
 • Trådlöst pulsbälte ingår ej.

7. inSPORTline Incondi RW60

inSPORTline InCondi RW60

4.5
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
inSPORTline Incondi RW60
Motståndstyp: Elektromagnetisk Antal motståndsnivåer: 16 Inbyggd träningsdator: Ja Antal träningsprogram: 14 Pulsmätare: Ja Transporthjul: Ja Hopfällbar: Ja Produktvikt: 33 kg Max användarvikt: 150 kg Mått: 223 x 50 x  96 cm

inSPORTline är inte någon av de mer kända leverantörerna här i landet men har likväl lång erfarenhet av att utveckla träningsredskap av hög kvalitet.

Motstånd

InCondi RW60 passar in i utbudet av bra träningsmaskiner och är ett gediget alternativ för dig som letar efter en funktionell och tystgående roddmaskin.

Det elektromagnetiska motståndet kan justeras mellan totalt 16 olika motståndsnivåer som enkelt ställs in via de intuitiva snabbknapparna på träningsdatorn. Här får du bra valmöjligheter för motstånd, och typen av motstånd gör också att roddmaskinen är väldigt tystgående vid användning.

På minussidan ger det elektromagnetiska motståndet dock inte en lika realistisk rogivande känsla som till exempel luftbaserat motstånd.

Funktioner

Själva datorn känns väldigt genomtänkt och användarvänlig och erbjuder en uppsjö av användbara funktioner. Här finns bland annat tid, distans, kaloriförbrukning, antal roddtag, klocka och pulsmätning.

Pulsen kan enkelt mätas via den trådlösa pulssensorn och vi på redaktionen uppskattar att inSPORTline har valt att leverera roddmaskinen med pulsbälte inkluderat i priset.

Utöver detta har träningsdatorn en inbyggd temperaturmätare som enkelt och smidigt visar temperaturen i rummet där du tränar – utan att vi riktigt förstår användningsområdet för den funktionen.

Med InCondi RW60 har inSPORTline valt att förenkla vad gäller varierad och interaktiv träning och datorn levereras därför med 12 förinstallerade träningsprogram.

Konstruktion

Roddmaskinen är hopfällbar, och de inbyggda transporthjulen gör det mycket enkelt att ställa den åt sidan när den inte används.

InCondi RW60 väger 33 kg och är därför inte särskilt tung att hantera. Samtidigt är den maximala användarvikten så mycket som 150 kg. Det gillar vi!

Sammanfattningsvis

inSPORTline Incondi RW60 är en funktionsrik roddmaskin som levereras med så många som 16 olika motståndsnivåer.

Det elektromagnetiska motståndet låter en aning, och roddmaskinen kan enkelt fällas ihop för att ta mindre plats!

Fördelar

 • Funktionell träningsdator.
 • Levereras med trådlöst pulsbälte.
 • Hopfällbar.
 • Hög maximal användarvikt.

Nackdelar

 • Svänghjulet kunde varit lite tyngre.

8. DKN R-320

DKN R-320

4.6
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
DKN R-320
Motståndstyp: Luft Antal motståndsnivåer: Steglöst Inbyggd träningsdator: Ja Antal träningsprogram: 0 Pulsmätare: Nej Transporthjul: Ja Hopfällbar: Ja Produktvikt: 39 kg Max användarvikt: 130 kg Mått: 217 x 50 x 88

DKN R-320 är en användarvänlig roddmaskin som passar bra för dig som letar efter ditt första konditionsträningsredskap – och som dessutom är mån om kvalitet.

Motstånd

Roddmaskinen är utrustad med luftmotstånd, och roddrörelsen blir därmed mycket smidig och realistisk.
Jämfört med magnetiskt motstånd känns roddtagen i allmänhet mer skonsamma, utan obehagliga ryck och drag.

Vi på redaktionen sätter också stort värde på själva motståndsjusteringen.
Det steglösa motståndssystemet gör att motståndet automatiskt ökar ju mer du tar i och träningspassen kan därmed potentiellt bli väldigt intensiva.

Funktioner

DKN R-320 har en lättläst och tydlig träningsdator som visar information om tillryggalagd sträcka, antal roddtag, kaloriförbrukning och tidsåtgång.

Tyvärr saknar den stöd för pulsmätning, och vi saknar även några förinstallerade träningsprogram.

Vi tycker dock ändå att roddmaskinen är ett bra alternativ, mycket på grund av det steglösa luftmotståndet – kombinerat med den långa skenan och de väl vadderade handtagen.

Konstruktion

DKN R-320 känns väldigt stabil med sin robusta stålkonstruktion samtidigt som den har en snygg design. Den erbjuder mycket bra komfort med en bekväm sits och gummigrepp. Därmed är den väldigt bra för längre träningspass.

Den är också hopfällbar så att den lätt kan vikas ihop och ställas undan när den inte används.

Sammanfattningsvis

DKN R-320 är ett enkelt och prisvärt alternativ för dig som letar efter en bekväm roddmaskin.
Det luftbaserade motståndet ger en realistisk och rogivande känsla och den integrerade träningsdatorn känns väldigt tydlig.

Fördelar

 • Steglös motståndsjustering.
 • Naturtrogen rogivande känsla.
 • Användarvänlig träningsdator.
 • Väl vadderade handtag.
 • Hopfällbar och lätt att hantera.
 • Snygg design!

Nackdelar

 • Saknar pulsmätare.
 • Inga träningsprogram.
 • Något högre ljudnivå än magnetiska roddmaskiner.

9. Tunturi R20 Competence

Tunturi R20 Compentence

4.6
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Tunturi R20 Competence
Motståndstyp: Magnetisk Antal motståndsnivåer: 8 Inbyggd träningsdator: Ja Antal träningsprogram: 3 Pulsmätare: Ja Transporthjul: Ja Hopfällbar: Ja Produktvikt: 32 kg Max användarvikt: 135 kg Mått: 209 x 54 x 80 cm

Tunturi R20 Compentence är en enkel och lätthanterlig roddmaskin och är ett bra alternativ för dig som ska köpa din första roddmaskin.

Motstånd

Roddmaskinen har ett magnetiskt motstånd vilket vi tycker mycket om på grund av den låga ljudnivån det innebär. Den har ett svänghjul på 6 kg, och den erbjuder 8 olika motståndsnivåer. Dessa kan enkelt ställas in via det svängbara hjulet framtill vid benen.

Som vi redan nämnt ger magnetiskt motstånd inte att den mest realistiska rogivande känslan. Fast den är ändå bekväm att använda över tid!

Funktioner

Trots det relativt låga priset levereras R20 med en nog så avancerad träningsdator. Den har funktioner för både tid, distans, kaloriförbrukning, antal roddtag och stöd för pulsmätning.

Pulsmätningarna utförs via den trådlösa pulssensorn. Vi hade förresten gärna önskat att det trådlösa pulsbältet ingick i priset.

R20 har även 3 förinstallerade träningsprogram som hjälper dig att komma igång med din träning.
Vi hade dock velat se ett bättre urval, men samtidigt är vi glada över att det i alla fall kommer med några träningsprogram.

I träningsprogrammen ingår även ett konditionstest som gör att du kan följa din utveckling under träningen.

Konstruktion

Roddmaskinen är rejäl och stabil trots att den har en låg totalvikt på 32 kg. Med en maximal användarvikt på 135 kg kan denna användas av de flesta.

Roddmaskinen är lätt att hantera och den är utrustad med praktiska transporthjul. Den är också hopfällbar. Detta gör den enkel att stuva undan när träningen är över!

Sammanfattningsvis

Tunturi R20 Compentence är ett gediget alternativ för dig som letar efter en enkel och pålitlig roddmaskin.
Motståndet kan justeras mellan totalt 8 olika nivåer och den integrerade träningsdatorn har stöd för pulsmätning via ett trådlöst pulsbälte.

Fördelar

 • Lätthanterlig.
 • Mångsidig.
 • 8 motståndsnivåer.
 • Låg ljudnivå.
 • Stöd för trådlös pulsmätning.

Nackdelar

 • Aningen få träningsprogram.

10. Abilica WinRower 2.0

Abilica WinRower 2.0

4.5
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Abilica WinRower
Motståndstyp: Magnetisk Antal motståndsnivåer: 16 Inbyggd träningsdator: Ja Antal träningsprogram: 12 Pulsmätare: Ja Transporthjul: Ja Hopfällbar: Ja Produktvikt: 33 kg Max användarvikt: 130 kg Mått: 222 x 51 x 98 cm

Abilica WinRower 2.0 är speciellt utformad för hemmabruk. Roddmaskinen är därför både platsbesparande och lätthanterlig.

Motstånd

WinRower 2.0 är utrustad med magnetiskt motstånd. Detta ger inte den mest realistiska rogivande känslan, men på andra sidan är ljudnivån väldigt låg.

En av de största fördelarna med WinRower 2.0 är ändå antalet motståndsnivåer. Här kan du välja mellan hela 16 olika nivåer!

WinRower 2.0 överträffar faktiskt de allra flesta konkurrenter i den här prisklassen när det kommer till variationsmöjligheter.

Funktioner

Den inbyggda träningsdatorn ger användbar information om bland annat tid, distans, hastighet och kaloriförbrukning. Samtidigt är det enkelt att komma igång med träningen tack vare de 12 träningsprogrammen.

Förutom detta är WinRower utrustad med en inbyggd trådlös pulssensor.
Den trådlösa pulsmätaren ger också möjlighet att visa pulsnivå under hela träningspasset.

På den negativa sidan hade vi gärna sett att LCD-skärmen på datorn var något större.

Konstruktion

Ett stort plus med WinRower 2.0 är den robusta konstruktionen. Dessutom ger sadelstolpen i aluminium en bekväm rörelse under hela träningspasset.

Med transporthjul och möjlighet att fälla ihop den är detta ett praktiskt inslag i hemmagymmet. Roddmaskinen väger inte mer än 33 kg och med en maximal användarvikt på 130 kg är detta en allroundmaskin som passar de flesta av oss.

Sammanfattningsvis

Abilica WinRower 2.0 är kort och gott en bra roddmaskin för hemmabruk. Här kan du slå två flugor i en smäll genom att träna både kondition och styrka. En bra allrounder till ett rimligt pris.

Fördelar

 • Utrymmesbesparande och lätthanterlig
 • 16 motståndsnivåer
 • Trådlös pulsmätare
 • Gedigen konstruktion
 • Förinstallerade träningsprogram.
 • Låg ljudnivå.
 • Avancerad träningsdator.

Nackdelar

 • Displayen kunde varit större.
 • Pulsbälte ingår ej.

11. Master R6030

Master R6030

4
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Master R6030
Motståndstyp: Magnetisk och luft Antal motståndsnivåer: 16 Inbyggd träningsdator: Ja Antal träningsprogram: 15 Pulsmätare: Ja Transporthjul: Ja Hopfällbar: Ja Produktvikt: 40 kg Max användarvikt: 135 kg Mått: 237 x 50 x 91 cm

Master R6030 är en roddmaskin särskilt framtagen för hemmabruk. Den passar bra för både nybörjare och mer erfarna motionärer!

Motstånd

R6030 är utrustad med en motorstyrd magnetbroms kombinerad med luftmotstånd. Den kombinationen ger dig möjlighet att träna med tungt motstånd. Här kan du tveklöst köra på med ett rejält träningspass.

Funktioner

LCD-skärmen på framsidan av roddmaskinen visar användbar information som tid, distans, hastighet, puls och kaloriförbrukning.

Med 15 förinstallerade träningsprogram kan du enkelt komma igång med ditt träningspass.

Inbyggd i roddmaskinen finns även en trådlös pulsmätare som enkelt kan kopplas till ett pulsbälte. Pulsbältet måste för övrigt köpas separat.

R6030 får ändå några minus i vårt test på grund av träningsdatorn. Datorns display känns helt enkelt lite oöverskådlig, och det är svårt att läsa informationen.

Konstruktion

Anledningen till den naturtrogna rodden har delvis att göra med konstruktionen. Med R610 sitter du högre (50 cm). Samtidigt är det mindre avstånd mellan fotpedalerna. Detta gör att du sitter som du gör när du ror på riktigt!

Det här är en stabil och välbyggd roddmaskin som är fullt tillräcklig för hemmabruk, både för korta och långa pass.

R610 kommer i full längd vilket gör att även långa personer kan använda den utan problem.

Vi på redaktionen sätter stort värde på transporthjulen. På undersidan av roddmaskinen hittar du faktiskt 4 hjul. Detta gör det enkelt att flytta roddmaskinen, oavsett om den är hopfälld eller ej!

Utöver detta är produktens vikt 40 kg, och den maximala användarvikten är 135 kg.

Sammanfattningsvis

Detta är en roddmaskin som passar både nybörjaren och den mer erfarna motionären. Gedigen konstruktion!

Fördelar

 • Gedigen konstruktion.
 • Tungt motstånd.
 • 15 förinstallerade träningsprogram.
 • Trådlös pulsmätare.
 • Hopfällbar.

Nackdelar

 • Pulsbälte måste köpas separat.
 • Otydlig display.
 • Något otillförlitlig träningsdator.

Roddmaskin Test: Användbara fakta

Träningsdator

Träningsdator: De flesta roddmaskiner levereras med en integrerad träningsdator.

Skillnaderna består i hur avancerade dessa datorer är. De vanligaste funktionerna är visning av tid, antal roddtag, distans, hastighet och kaloriförbrukning.

De mest avancerade modellerna levereras ofta även med integrerade träningsprogram.

För vår del är det också ett stort plus om roddmaskinen har en trådlös pulsmätare!

Användarvänlighet

Användarvänlighet: Att använda en roddmaskin är inte särskilt svårt. Du sätter dig, tar tag i roddhandtaget och kör igång.

Det finns dock vissa skillnader om man ser till användarvänligheten. Mycket av detta hänger på hur bra träningsdatorn fungerar. Optimalt sett bör den vara lätt att använda och texten på LCD-displayen ska vara tydlig.

Det är också ett stort plus för användarvänligheten om roddmaskinen är lätt att fälla ihop och ställa åt sidan!

Vikt

Vikt: En roddmaskin väger allt från 20 – 40 kilo.

De tyngsta modellerna är vanligtvis de som också är mest robusta. Tänk på att du faktiskt ska sitta och ro på maskinen. Den bör därför stå stadigt och bra på underlaget.

Produktvikten är i många gånger också ett mått på hur robust konstruktionen är. I allmänhet gäller att ju mer robust maskinen är, desto tyngre är den.

Maximal användarvikt

Maximal användarvikt: Den maximala användarvikten har givetvis stor betydelse.

Många roddmaskiner har faktiskt lite väl låg maximal användarvikt. Vissa modeller klarar bara 90 – 100 kg.

När du ska köpa en roddmaskin är det därför viktigt att du är uppmärksam på detta. Optimalt sett bör du ha lite extra marginal på användarvikten.

På så sätt kan du vara säker på att du kan använda roddmaskinen även om du lägger på dig några extra kilon med åren!

 

Ljudnivå

Ljudnivå: Ljudnivån beror till stor del på vilket motståndssystem som används.

De magnetiska roddmaskinerna är ofta de mest tystgående. Luftmotståndet avger också relativt lite ljud, medan maskinerna med vattenmotstånd vanligtvis är de som hörs mest.

Transporthjul

Transporthjul: För att du enkelt ska kunna ställa roddmaskinen åt sidan bör den ha inbyggda transporthjul.

Detta är särskilt viktigt om du har lite utrymme tillgängligt. Då kan du enkelt flytta bort roddmaskinen när du avslutat träningspasset.

Oftast kan även roddmaskiner för hemmabruk fällas ihop. I kombination med transporthjul blir det lätt att hantera maskinen!

Underhåll

Underhåll: Som regel medföljer en utförlig bruksanvisning som anger vilken typ av underhåll som krävs.

Om roddmaskinen har svänghjul bör du se till att rengöra området runt hjulet regelbundet. Detta ökar livslängden och ger en jämnare rodd.

Vissa modeller behöver också underhållas genom att då och då smörjas med olja.

Du bör också regelbundet dra åt skruvarna så att roddmaskinen står så stadigt som möjligt.

Pris

Pris: Roddmaskiner brukar kosta allt från 5 000 till en bra bit över 10 000 kronor.

De mest avancerade modellerna har förstås en högre prislapp och generellt sett är kvaliteten på dessa bättre.

Som vi har sett i det här testet finns det likväl många bra budgetval!

FAQ: Vanliga Frågor

down-arrow Vilken roddmaskin var bäst i testet?

Vi har genom åren granskat ett stort antal roddmaskiner, där några av produkterna lämpar sig mycket väl för hemmabruk. Andra är helt enkelt inte värda pengarna.

Som alltid gör MasterFit bra ifrån sig inom kategorin träningsutrustning, och levererar mycket gedigen utrustning för hemmabruk.

I vårt uppdaterade test för roddmaskiner har vi därför utsett MasterFit TP 900 till bäst i test.

down-arrow Vad kostar en roddmaskin?

Priset är som alltid en faktor man måste ta hänsyn till.

Det är ofta stor prisskillnad mellan de billigaste och dyraste roddmaskinerna. De mest prisvärda budgetversionerna kostar ofta inte mer än 5 000 kronor. De dyraste modellerna har ofta en prislapp på över 12 000 kronor.

Generellt sett är de dyraste roddmaskinerna också de bästa. Som vi ser i det här testet finns det dock helt klart undantag från den här regeln.

down-arrow Vad är viktigt när man väljer roddmaskin?

De viktigaste faktorerna du bör ta hänsyn till vid val av roddmaskin är:

 • Enkel användning.
 • Bekvämlighet.
 • Vilket motståndssystem roddmaskinen har.
 • Kvaliteten på konstruktionen.
 • Hur lätt roddmaskinen är att hantera.
 • Högsta tillåtna användarvikt.
 • Storlek.
 • Möjlighet att fälla ihop roddmaskinen.
 • Den inbyggda träningsdatorn.
 • Ljudnivå.
 • Prisnivå.

down-arrow Varför köpa en roddmaskin?

Roddmaskiner är mycket populära träningsmaskiner för hemmabruk, och det med goda skäl.

Förutom att bygga upp både uthållighet och muskler är en roddmaskin ett utmärkt redskap för att gå ner i vikt.
Roddrörelsen är unik och möjliggör hårdare träningspass. En stor fördel är också att det inte läggs någon tung belastning på leder och knän.

Jämfört med andra träningsmaskiner kostar en roddmaskin ofta något mindre. En roddmaskin kan därför vara ett bra alternativ om du vill hålla nere din budget.

down-arrow Vilka motståndssystem finns det?

För roddmaskiner har det utvecklats 3 olika typer av motstånd, nämligen magnet-, luft- och vattenmotstånd.

En roddmaskin med magnetiskt motstånd använder elektromagnetism för att bromsa svänghjulet. Dessa roddmaskiner är nästan alltid de tystaste enheterna, eftersom bromsningen av svänghjulet är kontaktlös.

Motståndet kan regleras och du kan enkelt få en korrekt överblick över energiförbrukningen.

Nackdelen med magnetiskt motstånd är att motståndet är konstant under hela rörelsen.
Magnetmotstånd kombineras därför ofta med luftmotstånd så att du får ett mer realistiskt träningspass.

Luftmotstånd innebär att rotorblad används för att bromsa svänghjulet. Precis som med magnetiskt motstånd är det också relativt enkelt att mäta energiförbrukningen med luftmotstånd.

För att variera belastningen används lufthål för att justera lufttillförseln till rotorbladen.

Roddmaskiner med vattenmotstånd fungerar ganska likt luftmotstånd. Skillnaden är att vatten, inte luft, används för att generera motståndet.

Roddmaskiner som använder vattenmotstånd anses ofta vara de som ger den mest realistiska träningskänslan.

Denna typ av motstånd är ofta något dyrare än de andra typerna och är därför inte någon särskilt vanligt typ av motstånd för roddmaskiner för hemmabruk.

down-arrow Vilka muskler tränar du med en roddmaskin?

Du får träna nästan alla muskler i kroppen när du tränar på en roddmaskin.

I utgångsläget arbetar kärnmusklerna för att hålla överkroppen stabil.

När du drar roddhandtaget bakåt aktiveras både sätet och lårens fram- och baksida. Den övre delen av ryggen tränas också genom att axlarna dras bakåt. Det kommer också kännas tydligt i dina biceps.

När dina ben är nästan helt utsträckta bidrar kärnmuskler och armar att hålla kvar positionen.

Här får du helt enkelt ett ordentligt helkroppspass!