IPL Hårborttagning Bäst i Test: Våra favoriter!

Iviskin G3 ice shield

Innehåller annonslänkar question-circle

Når du handler via våre lenker mottar vi en provisjon fra nettbutikken. Dette endrer ikke prisen for deg som forbruker!

Är du trött på att ägna en massa tid med den besvärliga rakhyveln? Då kanske en IPL-hårborttagare är något för dig!

Många är säkert trötta på att behöva använda rakhyveln flera gånger i veckan. Så fort man rakat sig hinner man knappt blinka förrän hårstråna är där igen. Så känns det i alla fall.

Lyckligtvis finns det bra lösningar så att du kan ersätta rakhyveln med något mer tidsbesparande. Ja, vi pratar om IPL-hårborttagare. Dessa hårborttagare använder sig av ljus för att ta bort hår och är en mer permanent lösning än både vaxning och rakning.

I den här artikeln har vi tagit med vad vi anser vara de bästa IPL-maskinerna på marknaden. Vilken IPL-hårborttagare blev bäst i test?

IPL Hårborttagare: Bäst i Test

Sammanfattningsvis är detta placeringarna i vårt test. Du kan läsa mer om varje IPL-hårborttagare längre ner i artikeln!

 1. BÄST I TEST - Iviskin G3
 2. BÄSTA PREMIUMVAL - Iviskin G4
 3. Braun Silk-Expert Pro 5
 4. BÄSTA BUDGETVAL - Iviskin G2
 5. Philips Lumea Prestige

arrow-downSå här bedömer vi produkterna

När vi bedömer produkter försöker vi testa dem i verkligheten. I de fall då detta inte är praktiskt eller ekonomiskt möjligt för oss att testa produkterna i verkligheten baserar vi vårt omdöme på ett antal olika kriterier.

Dessa kriterier är exempelvis pris, specifikationer, kundomdömen, recensioner av nätbutiken, garantitid, utformning och externa tester. Vi understryker att flera av produkterna i våra recensioner inte har testats av oss i verkligheten. Produkterna som ingår i våra recensioner är utvalda från nätbutiker med affiliateprogram, där en viss provision betalas per köp.

Rangordningen i våra tester avspeglar redaktionens och skribentens personliga åsikter om de olika produkterna.

1. Iviskin G3

BÄST I TEST - Iviskin G3

5
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
getfitness-badge
Iviskin G3
Antal ljuspulser: 900 000 Ljuspulsfönster: 3 cm Behandlingsnivåer: 5 Våglängder: 640nm - 1100nm IceShield: Ja Energinivå: 5,5 J/cm2 Vikt: 250 gram

Iviskin G3 har snabbt blivit en stor favorit bland kunderna. Hur klarar sig Iviskin G3 i vårt test?

Behandlingsnivåer

Något av det första vi märker är att Iviskin G3 levereras med hela 5 olika behandlingsnivåer. Här kan du välja mellan många olika intensiteter, och jämfört med konkurrenterna erbjuder Iviskin många valmöjligheter.

Var och en av behandlingsnivåerna ger olika våglängd och ljusintensitet. I praktiken kan du därför enkelt anpassa behandlingen så att den passar dig bäst.

Att justera nivån för ljuspulserna är också barnsligt enkelt. Ett tryck på en av knapparna på sidan av apparaten och vips. Nivån är justerad!

Många ljuspulser

När du ska köpa en IPL-hårborttagare är det särskilt en sak du bör vara uppmärksam på. Det handlar om hur många ljuspulser maskinen kan leverera.

Alla IPL-maskiner levereras med ett visst antal ljuspulser som kan sändas ut. När maskinen är ”tömt” på ljuspulser måste du köpa en ny. Det skiljer sig mycket mellan de olika produkterna, och man ser att antalet ljusblixtar kan variera från 200 000 till upp till 1 miljon.

Tur nog är Iviskin G3 en av de mest kraftfulla IPL-maskinerna på marknaden när det gäller antalet ljuspulser. Den inbyggda lasern kan avge imponerande 900 000 ljuspulser. I praktiken innebär detta en förväntad livslängd på 15 år!

IceShield

När man behandlar huden med en IPL-hårborttagare avges varma ljuspulser. Detta ljus kan ge en värmekänsla, och många kan uppleva detta som lite obehagligt.

Som en av få leverantörer har Iviskin-apparaterna en innovativ IceShield-teknik. Denna nedkylningsfunktion kyler huden i det område där behandlingen utförs.

IceShield-tekniken är inget man måste ha. Nedkylningen har ingen direkt inverkan på resultatet, men i det stora hela gör den behandlingen mer skonsam och behaglig. Det gillar vi!

Snabbt resultat

Vem vill inte se ett synligt resultat direkt?

När du behandlar huden med en IPL-hårborttagare är det inte så att du ser resultat direkt. Detta gäller för samtliga apparater, och du behöver några behandlingar innan resultaten visar sig.

Vi på redaktionen kan dock glatt konstatera att Iviskin ger märkbara resultat efter bara några få behandlingar. I genomsnitt kommer du se en förbättring redan efter 3 behandlingar. Enligt tillverkaren själv uppnås en fullständig och bestående effekt cirka 12 veckor. Jämfört med andra IPL-hårborttagare är detta i toppklass!

Lätthanterlig

Det är ju inte bara de tekniska detaljerna som är viktiga när du ska köpa en IPL-hårborttagare. Produkten ska ju även vara enkel att använda.

Iviskin G3 väger bara 250 gram och ligger bekvämt i handen vid användning. Här kommer du enkelt åt praktiskt taget varenda del av kroppen, och Iviskin är G3 en säker vinnare för dig som vill ta bort hår över hela kroppen.

Det enda negativa som måste påpekas är att vi saknar ett separat handtag på apparaten. Detta skulle ha gjort hårborttagaren ännu lättare att hantera. Om du vill ha av ett separat handtag på apparaten rekommenderar vi att du tar en titt på Iviskin G4!

Nöjdhetsgaranti

Med Iviskin G3 får du 100% nöjdhetsgaranti. Det innebär att du kan testa produkten så många gånger du vill inom 90 dagar.

Inte nöjd? Då får du pengarna tillbaka!

Sammanfattning

Iviskin G3 är en superbra hårborttagare för dig som vill ha en skonsam behandling. Resultaten kommer på bara 3 veckor och IceShield-tekniken garanterar optimal komfort!

Fördelar

 • 5 behandlingsnivåer.
 • 900 000 ljuspulser.
 • 15 års livstid.
 • Öppet köp i 90 dagar.
 • IceShield.
 • Skonsam behandling.
 • Snabbt resultat.
 • 100% nöjdhetsgaranti.

Nackdelar

 • Inget enskilt handtag.

2. Iviskin G4

BÄSTA PREMIUMVAL - Iviskin G4

4.9
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
getfitness-badge
Iviskin G4
Antal ljuspulser: 600 000 Ljuspulsfönster: 3 cm Behandlingsnivåer: 9 Våglängder: 470nm - 1100nm IceShield: Ja Energinivå: 5,5 J/cm2 Vikt: 380 gram

G4 är toppmodellen från den populära leverantören Iviskin. Du får leta länge innan du hittar en IPL-hårborttagare med flera behandlingsnivåer!

Behandlingsnivåer

Vi har tidigare noterat att både Iviskin G2 och G3 erbjuder stora anpassningsmöjligheter med sina fem behandlingsnivåer. Med G4 tar Iviskin det till en ny nivå. Den här modellen kommer med hela 9 olika ljusnivåer!

Med de 9 nivåerna kan du anpassa ljusets våglängd mellan 470 och 1100 nm. Om du inte redan lyckats hitta en lämplig behandling med de andra Iviskin-modellerna kommer du definitivt göra det med G4. Vi är imponerade!

Många ljuspulser

Iviskin G4 har stöd för cirka 600 000 ljuspulser. Detta utkonkurrerar de flesta av konkurrenterna, och maskinen har en förväntad hållbarhet på 10 år.

Om vi bara ser på modellerna från Iviskin anser vi ändå att antalet ljuspulser skulle kunna vara lite högre. Iviskin G3, som kostar mindre, har faktiskt fler ljuspulser.

Jämfört med produkter från andra tillverkare ligger Iviskin G4 ändå i toppskiktet. På det hela taget har vi inte mycket att anmärka på när det gäller produktens livslängd!

IceShield

Ljusvågorna som avges av IPL-maskinerna kan göra att huden känns varm under behandlingen. Vi konstaterar därför glatt att också Iviskin G4 också levereras med den innovativa IceShield-tekniken.

För närvarande är det bara Iviskin som erbjuder IceShield-tekniken, på några få utvalda produkter. Med Iviskin G4 kan du känna dig trygg med att din hud kyls ner medan hårborttagaren jobbar. Behagligt!

Snabbt resultat

Med Iviskin G4 kan du förvänta dig synliga resultat efter cirka 3 behandlingar. Detta är snabbt och stämmer bra överens med de övriga Iviskin-produkterna.
Den bästa effekten uppnås efter 12 veckor. Det är överkomligt!

Nöjdhetsgaranti

Samtliga produkter från Iviskin kommer med 100% nöjdhetsgaranti. Du kan prova produkten i 90 dagar. Om du inte är nöjd får du pengarna tillbaka. Enkelt!

Sammanfattning

Iviskin G4 är ett gediget premiumval för dig som vill ha det bästa. Du kan förvänta dig synliga resultat efter bara 3 behandlingar, och med 9 ljuspulsnivåer kan behandlingen enkelt anpassas!

Fördelar

 • 9 behandlingsnivåer!
 • 600 000 ljuspulser.
 • Ergonomiskt handtag.
 • 10 års hållbarhet.
 • Öppet köp i 90 dagar.
 • Skonsam behandling.
 • IceShield.
 • Snabbt resultat.

Nackdelar

 • Färre ljuspulser än Iviskin G3.

3. Braun Silk-Expert Pro 5

Braun Silk-Expert Pro 5

4.8
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Braun Silk Expert Pro 5
Antal ljuspulser: 400 000 Ljuspulsfönster: 1,5, 2,0 og 4,0 cm Behandlingsnivåer: 3 Våglängder: 510nm - 2000nm IceShield: Nei Energinivå: 6 J/cm2 Vikt: 1,2 kg

Silk-Expert Pro 5 är den senaste IPL-hårborttagaren från Braun. Både avancerad och enkel att använda!

Behandlingsnivåer

Braun Silk-Expert Pro 5 levereras med 3 olika behandlingsnivåer. Genom dessa nivåer kan du justera våglängden från 510 nm till 2000 nm. Så på den högsta nivån är hårborttagaren mycket effektiv och gör ett bra jobb med att ta bort oönskad hårväxt.

Ljusnivån justeras enkelt genom att trycka på knappen på apparatens framsida, och på den högsta nivån kan Silk-Expert Pro 5 ge ifrån sig upp till 125 ljusblixtar per minut.

Trots att hårborttagaren har betydligt färre ljusnivåer än konkurrenterna från Iviskin levereras Silk-Expert Pro 5 ändå med en stor fördel. Den inbyggda SensoAdapt-tekniken anpassar automatiskt behandlingen efter dig och din hudtyp.

SensoAdapt-funktionen har 10 olika intensitetsnivåer som säkerställer en bra och skonsam behandling.

Ljuspulser

Totalt kan Silk-Expert Pro 5 avge cirka 400 000 ljusblixtar under sin livstid. Jämfört med föregångaren har livslängden alltså förbättrats med hela 30%. Det gillar vi!
Vi noterar dock att alla Iviskins hårborttagningsapparater har stöd för flera ljusblixtar. Bra att ha i åtanke!

IceShield

Hittills är det bara IPL-hårborttagarna från Iviskin som levereras med en inbyggd kylfunktion (IceShield). Silk-Expert Pro 5 får därför lite avdrag i vårt test, då den inte har några direkta mekanismer för att kyla ner huden.

SensoAdapt-funktionen garanterar ändå en säker och skonsam behandling, och det är väldigt få som har rapporterat obehag efter att ha använt Silk-Expert Pro 5!

Snabbt resultat

Vem vill inte ha snabba resultat?

Om du väljer Silk-Expert Pro 5 kan du förvänta dig synliga resultat efter cirka 4 veckor. Detta är relativt snabbt jämfört med många andra modeller på marknaden. Det är dock värt att notera att det kommer att det alltid finns individuella skillnader. För vissa syns resultaten snabbare, medan det för andra tar lite längre tid.

Själva behandlingen är också snabb. Med sitt stöd för upp till 125 ljusblixtar per minut kan du behandla båda benen på bara 5 minuter!

Sammanfattning

Med Braun Silk-Expert Pro 5 får du garanterat en snabb och effektiv hårborttagning. Den inbyggda SensoAdapt-funktionen anpassar behandlingen helt automatiskt!

Fördelar

 • Snabb behandling.
 • SensoAdapt.
 • Relativt lång hållbarhet.
 • Upp till 125 ljusblixtar / minut.
 • 3 behandlingshuvuden.

Nackdelar

 • Färre ljusblixtar än Iviskin.
 • Aningen få behandlingsnivåer.

4. Iviskin G2

BÄSTA BUDGETVAL - Iviskin G2

4.7
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
getfitness-badge
Iviskin G2
Antal ljuspulser: 500 000 Ljuspulsfönster: 3,5 cm Behandlingsnivåer: 5 Våglängder: 470nm - 1200nm IceShield: Nej Energinivå: 5,5 J/cm2 Vikt: 200 gram

Iviskin G2 är en av de mest prisvärda IPL-hårborttagarna som finns att hitta marknaden. Kvaliteten är överraskande bra!

Behandlingsnivåer

Precis som toppmodellen G3 levereras också Iviskin G2 med 5 behandlingsnivåer. Med dessa nivåer kan du välja mellan flera olika ljusintensiteter, och vi konstaterar snabbt att alternativen är många.

Sammantaget är det en stor fördel att du kan justera ljusnivån efter eget behov. På så sätt kan du enkelt anpassa behandlingen så att den passar dig och din kropp.
Trots det låga priset kan Iviskin G2 mäta sig med de dyrare modellerna på marknaden. Det gillar vi!

Många ljuspulser

Som nämnts är priset på Iviskin G2 mycket rimligt. Antalet ljuspulser är ändå förvånansvärt högt. Här får du hela 500 000 ljuspulser, vilket i praktiken ger en livslängd på över 8 år. Inte illa med tanke på att apparaten kostar under 2 000 kronor!

Iviskin G2 har inte lika många ljuspulser som toppmodellerna från samma tillverkare. Men om man jämför med på andra tillverkare, som Philips och Braun, är G2 faktiskt snäppet bättre när det kommer till antalet ljuspulser.

IceShield

IPL-hårborttagare kan som bekant orsaka en värmekänsla i huden under behandlingen. De kraftigaste modellerna från Iviskin levereras med en inbyggd IceShield-teknik som kyler huden medan hårborttagaren arbetar.

Iviskin G2 levereras dessvärre utan IceShield-teknik och får därför ett litet avdrag nackdel i vårt test.

Snabbt resultat

Iviskin vet vad konsumenterna vill ha. De vill ha resultat, helst genast.

Som tur är ger Iviskin G2 i synliga resultat i genomsnitt redan efter tre behandlingar. Full effekt uppnås efter cirka 12 veckor, och det är absolut i nivå med de dyrare modellerna på marknaden.

Nöjdhetsgaranti

Iviskin G2 levereras också med en 100% nöjdhetsgaranti, helt enligt traditionen. Garantin gäller i 90 dagar och du kan använda apparaten så mycket du vill.
Om du inte fått den önskade effekten efter 90 dagar är det bara att kontakta leverantören!

Sammanfattning

Iviskin G2 är ett förnuftigt alternativ för dig som vill ha både kvalitet och pris. Med hela 500 000 ljuspulser har apparaten en lång livslängd, och med 5 ljusnivåer är det enkelt att anpassa behandlingen!

Fördelar

 • 5 behandlingsnivåer.
 • 500 000 ljuspulser.
 • 8 års hållbarhet.
 • Öppet köp i 90 dagar.
 • Skonsam behandling.
 • Snabbt resultat.
 • Slank design.

Nackdelar

 • Inget eget handtag.
 • Ingen nedkylningsfunktion.

5. Philips Lumea Prestige

Philips Lumea Prestige

4.5
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Philips Lumea Prestige
Antal ljuspulser: 450 000 Ljuspulsfönster: 2, 3 og 4.1 cm Behandlingsnivåer: 5 Våglängder: 565nm - 1400nm IceShield: Nej Energinivå: 6,5 J/cm2 Vikt: 300 gram

Philips Lumea Prestige har en egen hudsensor och är en populär hårborttagare både i Sverige och utomlands.

Behandlingsnivåer

När man behandlar huden med en IPL-apparat är det viktigt att kunna anpassa intensiteten på ljusnivån. Som tur är levereras Philips Lumea Prestige med fem olika effektnivåer. Dessa nivåer ger våglängder från 565 nm till 1400 nm.

Philips Lumea Prestige har kanske inte lika många nivåer som toppmodellen Iviskin G4, men vi är ändå nöjda med de fem inställningarna. Godkänt!

Ljuspulser

Philips Lumea Prestige klarar av att avge cirka 450 000 ljusblixtar under sin livstid. Detta är absolut inte något att klaga på, men vi tycker ändå att maskinen har lite få ljusblixtar. Särskilt när den kostar så mycket som den gör.

Iviskin G3 kan till exempel ge dubbelt så många ljusblixtar. Till halva priset!

IceShield

Philips Lumea Prestige har ingen kylfunktion. Det innebär dock inte att behandlingen inte är skonsam mot huden. Lumeas inbyggda SmartSkin-sensor känner automatiskt av din hudton när du använder maskinen.

Så snart hudtonen har registrerat anpassar apparaten behandlingen till dig och din hudtyp. Detta ger en skonsam behandling, även på känsliga områden.

Flera behandlingshuvuden

Redaktörerna noterar med glädje att Philips Lumea Prestige levereras med tre behandlingshuvuden. På så sätt kan du enkelt anpassa behandlingen till olika delar av kroppen.

Behandlingshuvudena har en storlek på 2, 3 respektive 4,1 cm². Perfekt för behandling av både lår, vader, ansikte och armar!

Sammanfattning

Philips Lumea Prestige är en smart och lättanvänd hårborttagare. Prisnivån är aningen hög, men SmartSkin-sensorn är i gengäld ovärderlig!

Fördelar

 • 4 behandlingshuvuden.
 • 5 effektnivåer.
 • 120- dagars nöjdhetsgaranti.
 • SmartSkin-sensor.
 • Resultat efter 3 behandlingar.
 • Praktiskt handtag.

Nackdelar

 • Högt pris.
 • Aningen få ljusblixtar.
 • Ingen nedkylningsfunktion.

Villkor i testet: Detta har vi fokuserat på

ljuspulser

Antal ljuspulser: Detta är en viktig faktor som påverkar livslängden på IPL-hårborttagaren.

Antalet ljuspulser anger hur många gånger hårborttagaren kan användas innan lampan måste bytas ut.

Vi har prioriterat IPL-hårborttagare med ett stort antal ljuspulser, eftersom detta ger mer värde för pengarna och en längre livslängd för produkten.

Hastighet

Behandlingsnivåer: Antalet behandlingsnivåer anger hur kraftfull IPL-hårborttagaren är och hur mycket den kan anpassas till olika hud- och hårtyper.

Ju fler behandlingsnivåer, desto mer flexibel är hårborttagaren och desto bättre resultat kan du förvänta dig.

ice shield

IceShield-teknik: Detta är en teknik som minskar värmekänslan mot huden och skyddar huden mot värme och brännskador.

IPL-hårborttagarna får ett plus i vårt test för IceShield-tekniken, eftersom detta ger en behagligare och säkrare behandling.

ipl resultat

Resultat: I vårt test har vi bedömt hur snabbt du kan förvänta dig att se resultat efter att ha använt IPL-hårborttagaren, och hur effektiv den är med att ta bort oönskad hårväxt.

Vi har också tittat på hur länge resultaten håller i sig, och om det behövs regelbunden användning för att upprätthålla resultaten.

ipl ljuspulsvindu

Ljuspulsfönster: Storleken på ljuspulsfönstret anger hur stort område som IPL-hårborttagaren kan täcka åt gången.

Med ett stort ljuspulsfönster kan hårborttagaren täcka ett större område åt gången. Å andra sidan får du mer kontroll över hårborttagningen med ett mindre fönster.

Pris

Pris: I vårt test har vi givetvis också tagit hänsyn till priset på de olika hårborttagarna.

Ofta har en hårborttagare med fler ljuspulser också en högre prislapp.

Du bör dock inte stirra dig blind på priset. Fokusera istället på det förväntade resultatet, produktens livslängd och andra funktioner!

Vad är en IPL-hårborttagare?

IPL är en förkortning för Intense Pulsed Light, eller på svenska, intensivt pulserande ljus.

En IPL-maskin fungerar genom att sända vita ljusvågor mot huden. Tidigare var detta en behandling som man i stort sett bara kunde på salonger. Tur nog finns apparaterna nu även tillgängliga för hemmabruk.

IPL-maskiner används ofta för både åldersfläckar, brustna blodkärl och andra hudproblem. Samtidigt är de mycket effektiva för hårborttagning.

När du placerar hårborttagningsapparaten mot huden sänds ett ljus med brett bredspektrum ut mot huden. Ljuset går hela vägen till hårroten med hjälp av något som kallas melanin. I praktiken innebär detta att IPL-maskiner fungerar särskilt bra på mörkt kroppsbehåring.

Jämfört med rakning är IPL-hårborttagning en mer permanent lösning. Värmen från ljusenergin hämmar hårväxten och ser till att nya hårstrån inte växer ut lika snabbt.

Är IPL-hårborttagning permanent?

IPL-maskiner marknadsförs ofta som permanenta lösningar för oönskad hårväxt. Jämfört med vaxning och rakning är IPL-hårborttagning betydligt mer effektivt, men den är ändå inte helt permanent.

Precis som allt annat inom hudvård krävs det underhåll över tid. Detta gäller även när du använder en IPL-maskin. Generellt sett kan man därför säga att en IPL-maskin ger långvarig hårreducering – men inte permanent.

Nybörjarguide: Så använder du en IPL-hårborttagare

1. Börja med bruksanvisningen

Innan du börjar använda IPL-hårborttagaren bör du noggrant ta del av bruksanvisningen.

Det är viktigt att du förstår hur hårborttagaren fungerar och hur du använder den på rätt sätt för att uppnå bästa möjliga resultat samtidigt som du undviker skador på huden.

2. Rengör huden

Före varje behandling bör du rengöra huden och se till att den är torr. Var noga med att ta bort alla rester av oljor, krämer och liknande, eftersom dessa kan ha en negativ inverkan på resultatet.

3. Testa på ett mindre område

Innan du börjar använda IPL-hårborttagaren på större områden bör du testa den på ett litet hudområde för att se så du inte får några allergiska reaktioner eller hudirritationer. Välj gärna ett diskret ställe på kroppen som inte syns så väl.

4. Justera intensiteten

De allra flesta IPL-hårborttagningsapparater har flera olika behandlingsnivåer.

En tumregel är att du bör börja behandlingen på den lägsta nivån. När huden blir mer van vid behandlingen kan du öka intensiteten på behandlingen.

5. Håll hårborttagaren på rätt sätt

Se till att du håller hårborttagaren i rätt vinkel mot huden. Hårborttagaren ska hållas rakt i handen, för bästa resultat i en 90 graders vinkel mot huden.

6. Använd hårborttagaren regelbundet

För att uppnå bästa resultat bör du använda IPL-hårborttagaren regelbundet. De flesta leverantörer rekommenderar att du använder hårborttagaren 1-2 gånger i veckan i upp till 12 veckor för att uppnå önskat resultat.

7. Använd inte på solbränd och irriterad hud

Undvik att använda IPL-hårborttagaren på solbränd och irriterad hud. Detta kan göra hunden ännu mer irriterad och i värsta fall orsaka skador.

8. Var tålmodig!

Hårborttagning med en IPL-maskin ger inte resultat över en enda natt. Du bör därför ha tålamod när du påbörjar behandlingen.

Som ett minimum bör du räkna med att det tar minst 2-4 veckor innan du börjar se effekt av behandlingen.

Fördelar med IPL-hårborttagning

 • Långvarigt resultat. Hårborttagning med en IPL-maskin ger ett mer permanent resultat än vanlig rakning.
 • Smärtfri behandling. Jämfört med andra hårborttagningsmetoder, till exempel vaxning, är det mycket mindre smärtsamt att använda en IPL-hårborttagare.
 • Enkel att använda. IPL-hårborttagare är i allmänhet enkla att använda. Du behöver bara placera ljuspulsfönstret i rätt vinkel mot huden.
 • Färre inåtväxande hårstrån. IPL-hårborttagare leder sällan till inåtväxande hårstrån.
 • Tidsbesparande. Hårborttagning med en IPL-maskin går betydligt snabbare än rakning. Här kan du spara mycket tid!
 • Kostnadseffektivt. Även om en IPL-hårborttagare kostar ett antal kronor blir vanligtvis billigare på sikt. Du behöver trots allt inte köpa en massa svindyra rakblad!

Nackdelarna med IPL-hårborttagning

 • Passar inte för alla. IPL-hårborttagning fungerar bäst för personer med ljus hud och mörkt hår. Maskinerna fungerar inte bra på ljust, grått eller rött hår.
 • Kräver flera behandlingar. Du måste ha tålamod när du använder en IPL-hårborttagare. Det kan ta några veckor innan du ser resultat.
 • Bör inte användas på irriterad hud. Du bör inte använda en IPL-hårborttagare på irriterad eller solbränd hud.

Är det farligt att använda en IPL-hårborttagare?

Generellt sett är det inte farligt att använda en IPL-hårborttagare. Men att den inte är farlig betyder inte att den lämpar sig för alla. Som nämnts färdas ljusvågorna genom melaninet i håret.

I praktiken innebär detta att IPL-behandling lämpar sig bäst för personer med relativt mörk kroppsbehåring. Om du har både ljus hud och ljusa hårstrån har behandlingen mindre effekt.

Om du har mörkare hud bör du också vara lite extra försiktig. Ju mörkare huden är, desto mer av energin från ljuset absorberas av huden. I värsta fall kan det leda till hudskador.

Om du är osäker rekommenderar vi att du kontaktar tillverkaren innan du köper en IPL-maskin!

FAQ: Vanliga frågor

down-arrow Vilken IPL-hårborttagare var bäst i testet?

I vårt test har vi utsett Iviskin G3 till bäst i testet.

Detta är en bra hårborttagare för dig som vill ha en mild behandling. Resultaten kommer på bara 3 veckor och IceShield-teknologin garanterar optimal komfort!

down-arrow Vad är IPL?

IPL är en förkortning för Intense Pulsed Light.

En IPL-maskin fungerar genom att sända ut vita ljusvågor mot huden. Behandlingen med en IPL-hårborttagare kan effektivt minska hårväxten.

down-arrow Är IPL-hårborttagning permanent?

Hårborttagning med en IPL-maskin är mer permanent än rakning.

Det är dock inte 100% permanent, eftersom hårstråna så småningom växer ut igen.

down-arrow Gör det ont att använda en IPL-maskin?

Många undrar om det gör ont att använda en IPL-maskin. De allra flesta uppger att hårborttagning med en IPL-maskin inte gör ont.

Ofta känner man fortfarande ljusvågorna som överförs till huden. Detta kan upplevas som en värmekänsla i huden. Många kan också uppleva en lätt stickande känsla.

Det är alltså individuella skillnader här, men generellt sett upplevs det inte som smärtsamt att använda en IPL-maskin.

Om du upplever direkt obehag och smärta ska du naturligtvis sluta använda hårborttagaren och kontakta tillverkaren för råd.

down-arrow Är det farligt att använda en IPL-maskin?

För de flesta människor är det inte farligt att använda en IPL-hårborttagare.

Om du har mörkare hud bör du vara extra försiktig. Ju mörkare din hud är, desto mer av ljusets energi absorberas av huden. I värsta fall kan detta leda till hudskador.

down-arrow Kan man använda IPL-maskinen på hela kroppen?

Du kan använda en IPL-maskin på de flesta områden på kroppen. IPL-maskiner är dock inte lämpliga för att ta bort pubeshår och du bör hålla maskinen borta från ögonen.

För att undvika irriterad hud bör du också undvika att använda IPL-maskinen på områden med mycket pigment.