Spinningcykel Test: Bästa spinningcykel för hemmabruk

Spinningcykel

Innehåller annonslänkar question-circle

Når du handler via våre lenker mottar vi en provisjon fra nettbutikken. Dette endrer ikke prisen for deg som forbruker!

I vårt test av spinningcyklar har vi noga granskat olika produkter på den svenska marknaden och hittat vad vi anser är de bästa spinningcyklarna för hemmabruk.

På senare tid har spinningcyklar blivit alltmer populära. De är perfekta för hemmabruk och tar samtidigt relativt lite plats jämfört med ett löpband.

I det här testet ger vi dig en översikt över de bästa och mest populära spinningcyklarna på marknaden.

Bästa Spinningcykel – Bäst i Test 2023

  1. BÄST I TEST - Abilica Premium Pro
  2. BÄSTA BUDGETVAL - Abilica Indi 2.1
  3. inSPORTline inCondi S1000i
  4. Finnlo Speedbike CRT
  5. ProForm Le TdF 10.0
  6. FitNord Racer 500
  7. Masterfit SP900
  8. Nordic 205 Indoor
  9. Tunturi S40 Competence Front
  10. Titan Life Trainer S11

arrow-downSå här bedömer vi produkterna

När vi bedömer produkter försöker vi testa dem i verkligheten. I de fall då detta inte är praktiskt eller ekonomiskt möjligt för oss att testa produkterna i verkligheten baserar vi vårt omdöme på ett antal olika kriterier.

Dessa kriterier är exempelvis pris, specifikationer, kundomdömen, recensioner av nätbutiken, garantitid, utformning och externa tester. Vi understryker att flera av produkterna i våra recensioner inte har testats av oss i verkligheten. Produkterna som ingår i våra recensioner är utvalda från nätbutiker med affiliateprogram, där en viss provision betalas per köp.

Rangordningen i våra tester avspeglar redaktionens och skribentens personliga åsikter om de olika produkterna.

1. Abilica Premium Pro

BÄST I TEST - Abilica Premium Pro

4.9
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
getfitness-badge
Spinningsykkel Abilica Premium Pro
Driftsystem: Remdrift Svänghjul: 30 kg Motståndsnivåer: 16 Träningsdator: Ja Transporthjul: Ja Styrjustering: Ja Sätesjustering: Ja Produktvikt: 57 kg Max användarvikt: 150 kg

Premium Pro är en del av Abilicas välkända premiumserie. Du kan därför känna dig trygg med att kvaliteten är hög på alla nivåer.

Detta är alternativet för dig som är villig att betala lite extra!

Drift & motstånd

Abilica Premium Pro är utrustad med ett svänghjul som väger hela 30 kilo. Här kan du alltså tveklöst köra hårda och intensiva träningspass, och med ett så tungt svänghjul kan du känna dig trygg med att passen kan bli väldigt krävande.

Motståndet kan justeras mellan 16 olika nivåer. Detta ger bra variation och det är enkelt att variera motståndet via spaken som sitter under styret.

Dessutom är Abilica Premium Pro utrustad med remdrift och magnetbroms. Detta gör användningen så gott som helt tyst, och Premium Pro är därför en av de mest tystgående spinningcyklarna på marknaden.

Träningsdator

Abilica Premium Pro sållar sig till raden av spinningcyklar som kommer med en inbyggd träningsdator. Här hittar du funktioner för både tid, distans, hastighet, watt och kaloriförbrukning.

Trots att själva LCD-skärmen är aningen liten är det ändå lätt att läsa informationen.

Datorn ter sig också vara lätt att använda. På konsolen hittar du totalt 3 knappar. Genom att trycka på MODE-knappen innan träningspasset kan du ange önskad tid eller sträcka för passet.

När du tränar kan du även trycka på DOWN-knappen, vilket i praktiken byter visningsläge på LCD-skärmen. Efter passet kan du även bläddra igenom träningsinformationen och se snittvärden för passet. Det gillar vi!

Ergonomisk utformning

Både sadeln och styret kan justeras horisontellt och vertikalt så att du enkelt kan hitta den sittställning som passar dig bäst.

Vidare har styret ett mycket bra grepp. Vi gillar också särskilt mycket att man har många variationsmöjligheter i förhållande till hur man placerar greppet.

Konstruktion

Abilica Premium Pro har en vikt på 57 kilo. Detta är alltså en av de tyngsta spinningcyklarna som finns för hemmabruk.

I praktiken innebär det givetvis att cykeln är aningen tyngre att hantera. Däremot är konstruktionen väldigt stabil och transporthjulen gör det enkelt att flytta cykeln vid behov.

Den maximala användarvikten är så mycket som 150 kilo!

Sammanfattningsvis

Abilica Premium Pro är helt enkelt en rejäl spinningcykel som är perfekt för den kräsna konsumenten!

Fördelar

  • 30 kilo svänghjul.
  • Jämnt motstånd.
  • Låg ljudnivå.
  • Inbyggd träningsdator.
  • Gedigen konstruktion.
  • Ergonomisk utformning.

Nackdelar

  • Aningen liten LCD-skärm.
  • Ingen pulsmätare.

2. Abilica Indi 2.1

BÄSTA BUDGETVAL - Abilica Indi 2.1

4.8
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
getfitness-badge
Abilica Indi 2.1
Driftsystem: Remdrift Svänghjul: 22 kg Motståndsnivåer: Steglös Träningsdator: Nej Transporthjul: Ja Styrjustering: Ja Sätesjustering: Ja Produktvikt: 54 kg Max användarvikt: 135 kg

Abilica Indi 2.1 är en uppgradering av den mycket populära föregångaren, Indi 2.0. Hur klarar sig Abilica Indi 2.1 i vårt test?

Drift & motstånd

Precis som föregångaren är Abilica Indi 2.1 utrustad med ett svänghjul på 22 kilo. Trampningen känns därför smidig och bekväm även under intensiva träningspass.

Motståndsnivån justeras enkelt via vridhjulet som sitter under styret. Den steglösa justeringen ger bra variation, och Indi 2.1 lämpar sig därför väl för både lugna och intensiva träningspass.

En annan fördel med Abilica Indi 2.1 är att cykeln är utrustad med remdrift. Detta ger en låg ljudnivå, och kräver samtidigt mindre underhåll än kedjedrift.

Träningsdator

Abilica Indi 2.1 har ingen inbyggd träningsdator. Cykeln är dock ”klar” för de flesta träningsdatorer.

Om du vill kan du köpa till en extern dator och koppla den till cykeln.

Ergonomisk utformning

Indi 2.1 är utrustad med steglös justering av både sadel och styre så att du enkelt kan hitta den sittställning som passar dig bäst.

Vi på redaktionen uppskattar också stort att du enkelt kan justera sadel och styre både horisontellt och vertikalt. Detta ger en bra sittställning även under längre pass!

De medföljande kombipedalerna passar vidare för både vanliga skor och cykelskor. Dessutom har både pedalerna och sadeln samma monteringsstandard som för utomhuscyklar. Här kan du ta med dig sadel och pedaler och använda dem på spinningcykeln!

Konstruktion

Abilica Indi 2.1 sållar sig till raden av robusta spinningcyklar. Produkten väger 54 kilo och har en maximal användarvikt på hela 135 kilo. Transporthjulen gör det också enkelt att ställa cykeln åt sidan vid behov.

Sammanfattningsvis

Abilica Indi 2.1 är ett mycket bra alternativ för dig som vill ha en bra spinningcykel för hemmaträning. Svänghjulet väger hela 22 kilo, och den ergonomiska utformningen innebär ett bra och bekvämt träningspass.

Fördelar

  • Låg ljudnivå.
  • Steglös justering av sadel och styre.
  • Ergonomisk utformning.
  • 22 kilo svänghjul.
  • Bra greppmöjligheter på styret.

Nackdelar

  • Flaskhållare och träningsdator köps separat.

3. inSPORTline Incondi 1000i

inSPORTline inCondi S1000i

4.8
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
inSPORTline inCondi S1000i
Driftsystem: Remdrift (motoriserad) Svänghjul: 20 kg Motståndsnivåer: 32 Träningsdator: Ja Transporthjul: Ja Styrjustering: Ja Sätesjustering: Ja Produktvikt: 66 kg Max användarvikt: 150 kg

inSPORTline är inCondi S1000i ett gediget premiumval för dig som letar efter en spinningcykel av professionell kvalitet.

inCondi S1000i är utrustad med ett 20 kg svänghjul så att pedalerna känns smidiga och bekväma även under de mest intensiva träningspassen.
Den magnetiska motståndsnivån bidrar till att hålla ljudnivån på en behaglig nivå och med hela 32 olika motståndsnivåer är det enkelt att variera belastningen under hela träningspasset.

Vi uppskattar också att inSPORTline har valt att leverera inCondi S1000i med ergonomisk utformning, där du har möjlighet att justera sadel och styre både horisontellt och vertikalt så att du enkelt kan hitta den sittställning som passar dig bäst.

inSPORTline har givetvis också försett inCondi S1000i med en integrerad träningsdator där du har funktioner för både tid, hastighet, distans, kaloriförbrukning och puls.
Pulsmätningarna görs enkelt via de integrerade handpulsmätarna, eller eventuellt via ett trådlöst pulsbälte (som för övrigt måste köpas separat).

Vi på redaktionen uppskattar också det breda utbudet av träningsprogram.
Den inbyggda träningsdatorn levereras med hela 29 förinstallerade träningsprogram så att du enkelt kan komma igång med din träning.

Vi har heller inget att klaga på när det gäller anslutningsalternativ.
Om du vill kan du ansluta träningsdatorn via antingen USB eller Bluetooth och cykeln kan enkelt integreras med träningsapparna KinoMap och FitShow.

inSPORTline inCondi S1000i är kort och gott ett gediget premiumval som levereras med en avancerad och genomtänkt träningsdator.
Med hela 32 olika motståndsnivåer och 29 förinstallerade träningsprogram är variationsmöjligheterna närmast oändliga och den gedigna konstruktionen gör att cykeln håller i många år framöver!

Fördelar

  • 32 motståndsnivåer.
  • 20 kg svänghjul.
  • 29 förinstallerade träningsprogram.
  • Ergonomisk utformning.
  • Tydlig LCD-skärm.
  • Inbyggd handpulsmätare.
  • Inbyggd Bluetooth.

Nackdelar

  • Ingen flaskhållare.
  • Trådlöst pulsbälte köps separat.

4. Finnlo Speedbike CRT

Finnlo Speedbike CRT

4.8
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Finnlo Speedbike CRT
Driftsystem: Remdrift Svänghjul: 25 kg Motståndsnivåer: Steglös Träningsdator: Ja Transporthjul: Ja Styrjustering: Ja Sätesjustering: Ja Produktvikt: 63 kg Max användarvikt: 150 kg

Speedbike CRT tillverkas av den välansedda leverantören Finnlo. Cykeln lämpar sig väl för tuffa och intensiva träningspass.

Drift & motstånd

Svänghjulet väger hela 25 kg. Trampningen blir alltså både jämn och naturlig även under intensiva pass.

Driftsystemet för Speedbike CRT är remdrift. Detta ger betydligt mindre ljud ifrån sig än kedjedrift, och Speedbike CRT är därför en tystgående cykel.

Motståndet är steglöst, och cykeln passar bra för dig som vill köra tuffa träningspass!

Träningsdator

Cykeln levereras med en inbyggd träningsdator som visar relevant information om träningspasset.

Du får information om både puls, hastighet och distans. Observera dock att det trådlösa pulsbältet måste köpas separat.

Ergonomisk utformning

Både sadeln och styret kan justeras vertikalt, medan endast sadeln kan justeras horisontellt.
Sadeln har också fått positiva omdömen om att vara väldigt bekväm!

Konstruktion

De inbyggda transporthjulen gör att cykeln är relativt lätt att flytta åt sidan. Med en vikt på hela 63 kg kan vi dock inte påstå att cykeln är väldigt lätthanterlig.

På andra sidan är den maximala användarvikten mycket hög (150 kg), och själva konstruktionen är stabil!

Sammanfattningsvis

Finnlo Speedbike CRT är ett bra alternativ för dig som vill genomföra intensiva träningspass.

Svänghjulet väger hela 25 kg, och träningsdatorn är lätt att använda!

Fördelar

  • Rejäl ram.
  • Inbyggd träningsdator.
  • Transporthjul.
  • Flaskhållare.

Nackdelar

  • Styret kan inte justeras horisontellt.
  • Trådlöst pulsbälte köps separat.

5. ProForm Le TdF 10.0

ProForm Le TdF 10.0

4.8
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Proform Le TdF 10.0
Driftsystem: Remdrift Motståndsnivåer: Motoriserad m/växel Träningsdator: Ja Transporthjul: Ja Styrjustering: Ja Sätesjustering: Ja Produktvikt: 67 kg Max användarvikt: 150 kg

Är du mån om hög kvalitet på alla nivåer och vill ta din träning till nästa nivå? Då kan ProForm Le TdF 10.0 vara något för dig!

Drift & motstånd

ProForm Le TdF 10.0 är den officiella Tour de France spinningcykeln, och är ett utmärkt alternativ för dig som vill genomföra intensiva och realistiska träningspass direkt i ditt eget vardagsrum.

Driftsystemet är utformat med remdrift och cykeln låter därför väldigt lite när den används. Den inbyggda tiltmotorn ger en maximal stigning på häpnadsväckande 20%. Samtidigt får du även möjlighet att cykla i nedförsbacke med upp till 10% lutning.

Jämfört med andra motståndssystem är det inbyggda tiltsystemet helt enkelt överlägset, och du får leta länge innan du hittar en mer realistisk och intensiv träningsupplevelse än så här.

För att göra träningsupplevelsen så realistisk som möjligt är cykeln även utrustad med växel. Dessa justeras enkelt via konsolen.

Träningsdator

Via den inbyggda träningsdatorn får du tillgång till hela 24 olika Tour de France-etapper och den tydliga LCD-skärmen visar hela tiden videoklipp från riktiga etapper.
Utöver de inbyggda Tour de France-etapperna kan cykeln även enkelt kopplas till iFit LIVE – där du får tillgång till en uppsjö med olika träningspass.
iFit LIVE-medlemskap för 1 år ingår i priset!

Under etapperna kommer den inbyggda tiltmotorn automatiskt reglera motståndet enligt terrängen så att du får en så realistisk träningsupplevelse som möjligt.

Självklart ger datorn även tillgång till en mängd relevant information om ditt träningspass, såsom kaloriförbrukning, tillryggalagd sträcka och aktuell hastighet.

På kontrollpanelen på cykelns framsida hittar du även kortkommandon för manuell justering av motståndsnivån. Här kan du även justera hastigheten på fläkten och volymen för högtalarna.

Ergonomisk utformning

Både sadeln och styret kan justeras horisontellt och vertikalt. Vi på redaktionen uppskattar också stort att cykelstyret är försett med många olika greppmöjligheter, och via växelspakarna kan du enkelt växla under träningspasset.

Konstruktion

Det här är en tung och relativt stor spinningcykel. ProForm Le TdF 10.0 väger hela 67 kilo, och har en maximal användarvikt på 150 kg.

Tur nog är cykeln utrustad med praktiska transporthjul!

Sammanfattningsvis

ProForm Le TdF 10.0 är en av de tuffaste spinningcyklarna som finns att tillgå.
Med 24 inbyggda Tour de France-etapper, en motoriserad tiltmotor och en mycket robust konstruktion är detta en säker vinnare för dig som vill ta din träning till nästa nivå!

Fördelar

  • Genomgående hög kvalitet.
  • 24 Tour de France etapper.
  • Egen tiltmotor.
  • 20% stigning.
  • 10% lutning.
  • Robust konstruktion.
  • Inbyggd fläkt och högtalare.
  • iFit LIVE ingår i priset.

Nackdelar

  • Högt pris.
  • Inte särskilt lämplig för nybörjare.

6. FitNord Racer 500

FitNord Racer 500

4.7
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
FitNord Racer 500
Driftsystem: Remdrift Svänghjul: 20 kg Motståndsnivåer: Steglös Träningsdator: Nej Transporthjul: Ja Styrjustering: Ja Sätesjustering: Ja Produktvikt: 55 kg Max användarvikt: 135 kg

FitNord Racer 500 är en kraftfull spinningcykel som levereras med ett svänghjul på 20 kg .

Funktionsmässigt är detta inte en av de mest avancerade spinningcyklarna på marknaden. I gengäld har FitNord tagit fram en tålig och pålitlig cykel som tål tuff användning under lång tid.

Genom att sänka kostnaden för den inbyggda träningsdatorn och pulsmätaren har FitNord kunnat ägna mer resurser åt själva motståndssystemet som bygger på magnetiskt motstånd.
Det magnetiska motståndet gör Racer 500 väldigt tystgående vid användning och minskar både slitage och rengöringsbehov över tid.

Det 20 kilo tunga svänghjulet i kombination med det magnetiska motståndet ger dig också möjlighet att genomföra intensiva träningspass på cykeln.
Motståndet justeras enkelt via ett svängbart hjul som sitter precis under styret. Den steglösa justeringen gör att du kan träna med mycket tungt motstånd.

Vi på redaktionen uppskattar också stort att FitNord har valt att ta fram Racer 500 med ergonomisk utformning.
Både styret och sadeln kan justeras både horisontellt och vertikalt så att du enkelt kan hitta den sittställning som passar dig bäst.

FitNord Racer 500 är som sagt inte en av de mest avancerade spinningcyklarna på marknaden.
Vi saknar både pulsmätare och träningsdatorn, och vi skulle gärna sett att cykeln varit utrustad med några förinstallerade träningsprogram.

FitNord Racer 500 är kort och gott en säker och pålitlig spinningcykel som är perfekt för dig som är mån om kvalitet och som inte behöver en uppsjö av avancerade extrafunktioner!

Fördelar

  • Rejäl ram.
  • Ergonomisk utformning.
  • Magnetiskt motstånd.
  • Ställ för surfplatta.
  • Flaskhållare.
  • Hög maximal användarvikt.

Nackdelar

  • Ingen träningsdator.

7. MasterFit SP900

Masterfit SP900

4.7
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Masterfit SP900
Driftsystem: Remdrift Svänghjul: 15 kg Motståndsnivåer: Steglös Träningsdator: Ja Transporthjul: Ja Styrjustering: Ja Sätesjustering: Ja Produktvikt: 57 kg Max användarvikt: 150 kg

Masterfit slår till igen och med spinningcykeln SP900 får du ett mycket gediget träningsredskap som är gjort för att klara intensiva träningspass.

Drift & motstånd

På framsidan av cykeln hittar du ett enkelt och intuitivt svängbart hjul. Här kan du snabbt ändra motståndet under träningspasset, och justeringsmekanismen är steglös.

I övrigt vill vi också nämna att Masterfit SP900 är utrustad med remdrift. Detta är utan tvekan det mest tystgående driftssystemet och med SP900 får du därför en spinningcykel som låter väldigt lite vid användning.

Träningsdator

Till skillnad från många andra spinningcyklar är Masterfit SP900 utrustad med en integrerad träningsdator. Datorn har stöd för både tid, hastighet, distans, kaloriförbrukning och antal trampade varv.

All information om träningspasset visas via en LCD-skärm som finns på styret. Strax under skärmen hittar du 2 enkla knappar. Här kan du nollställa träningsdata och ändra visningsläge efter behov.

Träningsdatorn ter sig alltså väldigt lättanvänd. Det är få knappar att hålla reda på, och det är näst intill omöjligt att missförstå.

På den negativa sidan skulle vi ändå vilja se att själva LCD-skärmen var lite större. Vi saknar även en inbyggd pulsmätare och Bluetooth-anslutning.

Ergonomisk utformning

Masterfit SP900 är specialdesignad för att du enkelt ska hitta en bra sittställning.

Sadeln kan enkelt justeras både uppåt och neråt, och vid behov kan du även flytta den fram och tillbaka. Detsamma gäller styret. Detta kan även justeras både horisontellt och vertikalt.

I praktiken får du bra justeringsmöjligheter så att du kan sitta så bekvämt som möjligt medan du tränar. Här hittar du enkelt rätt sittställning!

Vi på redaktionen uppskattar också de bekväma kombipedalerna. Med dessa pedaler kan du träna med både vanliga skor och cykelskor!

Konstruktion

Spinningcykeln Masterfit SP900 lever upp till förväntningarna och här får du enkelt ett robust premiumval till OK pris.

Cykeln har en vikt på 57 kilo, och klarar en maximal användarvikt på 150 kilo. Detta är fullt tillräckligt, och SP900 har fått beröm av konsumenterna för sin stadiga konstruktion.

På framsidan av spinningcykeln hittar du även 2 praktiska transporthjul. Med dessa kan du enkelt luta cykeln framåt och skjuta den åt sidan när den inte används.

Sammanfattningsvis

Masterfit SP900 är kort och gott ett mycket gediget alternativ för dig som vill ha en pålitlig spinningcykel som inte kostar en förmögenhet.

Cykeln är väldigt tyst vid användning!

Fördelar

  • Träningsdator.
  • Kombipedaler.
  • Jämnt motstånd.
  • Transporthjul.
  • Flaskhållare.
  • Ergonomisk utformning.

Nackdelar

  • Ingen pulsmätare.
  • LCD-skärmen kunde varit något större.

8. Nordic 205 Indoor

Nordic 205 Indoor

4.7
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Nordic 205 Indoor
Driftsystem: Kedjedrift Svänghjul: 20 kg Motståndsnivåer: Steglös Träningsdator: Nej Transporthjul: Ja Styrjustering: Ja Sätesjustering: Ja Produktvikt: 42 kg Max användarvikt: 120 kg

Nordic 205 Indoor är en mycket prisvärd spinningcykel som är perfekt för dig som är mån om kvalitet – utan att det nödvändigtvis måste kosta skjortan.

För att minska kostnaderna för dig som konsument har Nordic valt att utesluta träningsdatorn och därmed har de kunnat fokusera mer på själva cykeln.

Först och främst är Nordic 205 Indoor utrustad med ett 20 kg svänghjul och cykeln har fått mycket beröm för att den är smidig och bekväm att trampa på – även under högintensiva träningspass.

Själva konstruktionen har vi inte heller något att klaga på, och cykeln är särskilt utformad för tuffa träningspass där du kan ge allt.

Vill du variera motståndet under träningspasset kan detta enkelt göras via den intuitiva justeringsspaken på framsidan av cykeln.
För att öka motståndet, vrid den bara åt höger, och på motsvarande sätt åt vänster för att minska motståndet.

Vi vill också nämna att Nordic valt att placera en mycket användbar nödbroms under styret så att du enkelt kan sluta trampa om du snabbt behöver kliva av cykeln.

Nordic är också sitt koncept trogen och har med 205 Indoor tagit fram en ergonomisk spinningcykel – där du enkelt kan justera både sadel och styre för att hitta den sittställning som passar dig och din kropp bäst.

Cykeln levereras med inbyggda transporthjul för enkel förflyttning.

Med Nordic 205 har tillverkaren valt att sänka kostnaderna genom att utelämna onödiga extrafunktioner, och resultatet är en mycket bra spinningcykel – till ett överkomligt pris!

Fördelar

  • Jämnt och stabilt motstånd.
  • Gedigen konstruktion.
  • Flaskhållare.
  • Nödbroms.
  • Lätthanterlig.
  • Ergonomisk utformning.

Nackdelar

  • Ingen träningsdator.
  • Ingen pulsmätare.

9. Tunturi S40 Competence Test

Tunturi S40 Competence Front

4.5
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Tunturi S40 Competence
Driftsystem: Remdrift Svänghjul: 17 kg Motståndsnivåer: 32 Träningsdator: Ja Transporthjul: Ja Styrjustering: Ja Sätesjustering: Ja Produktvikt: 49 kg Max användarvikt: 150 kg

Tunturi S40 Competence Front är en av de mer funktionsrika spinningcyklarna på marknaden. Träningsdatorn framstår genomtänkt!

Drift & motstånd

Tunturi S40 Competence Front är utrustad med remdrift och permanent magnetsystem, och avger därför väldigt ljud vid användning. Själva motståndet kan justeras mellan så många som 32 olika nivåer. Här finns goda variationsmöjligheter för både nybörjare och mer erfarna!

Själva svänghjulet väger 17 kilo. Detta ger hyfsat motstånd, men vi skulle gärna sett att hjulet varit några kilo tyngre. Detta skulle gett en ännu jämnare och bekvämare trampning.

Träningsdator

Ett av de stora försäljningsargumenten för Tunturi S40 Competence Front är den inbyggda träningsdatorn. På datorn hittar du funktioner för både tid, distans och kaloriförbrukning.

Den största fördelen är nog de inbyggda träningsprogrammen. Här hittar du 19 olika program, och det är därför lätt att komma igång med träningen.

Vi på redaktionen tycker också om att S40 Competence levereras med inbyggda handpulsmätare. Om du vill kan du även ansluta via Bluetooth och mäta din puls trådlöst.

Det enda negativa vi har att säga om själva datorn är att det trådlösa pulsbältet inte ingår i priset, och att LCD-skärmen är aningen liten.

Ergonomisk utformning

Både styret och sadeln kan justeras vertikalt och horisontellt så att du får en så bekväm träning som möjligt.

På ramens ovansida, under sadeln, hittar du även en praktisk flaskhållare!

Konstruktion

Flera användare har uppgett att cykeln känns stabil vid användning. Detta beror främst på den stadiga ramkonstruktionen, och den maximala användarvikten är hela 150 kg.

Levereras med inbyggda transporthjul!

Sammanfattningsvis

Tunturi S40 Competence Front levereras med en funktionell träningsdator.

Konstruktionen är rejäl, men vi saknar ett lite tyngre svänghjul.

Fördelar

  • Inbyggd träningsdator.
  • Trådlös pulsmätare.
  • Rejäl ram.
  • Förinstallerade träningsprogram.

Nackdelar

  • Pulsbälte köps separat.
  • Hade önskat ett aningen tyngre svänghjul.
  • Aningen liten LCD-skärm.

10. Titan Life Trainer S11

Titan Life Trainer S11

3.5
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Titan Life Trainer S11
Driftsystem: Remdrift Svänghjul: 13 kg Motståndsnivåer: Steglös Träningsdator: Ja Transporthjul: Ja Styrjustering: Ja Sätesjustering: Ja Produktvikt: 33 kg Max användarvikt: 125 kg

Titan Life Trainer S11 är en prisvärd spinningcykel. Cykeln passar särskilt dig som behöver en utrymmesbesparande lösning.

Drift & motstånd

Hjulen på Titan Life Trainer S11 drivs runt av ett band. Detta orsakar mindre ljud än en kedja.

Om du är ute efter att genomföra extremt hårda träningspass med tungt motstånd bör du dock leta efter något annat. Svänghjulet väger bara 13 kilo. Här får du helt enkelt inte tillräckligt tungt motstånd för de tuffaste passen.

Titan Life Trainer S11 kan ändå vara ett bra alternativ om du bara tänker träna lugnt.

Träningsdator

Vi på redaktionen uppskattar att Life Trainer S11 levereras med en inbyggd träningsdator som visar användbar information om träningspasset. Via LCD-skärmen får du information om både tid, distans, kaloriförbrukning och hastighet.

Ergonomisk utformning

Både styret och sadeln kan justeras horisontellt och vertikalt. Det är därför enkelt för de flesta att hitta en bra sittställning.

Vi vill också poängtera att själva cykeln är ganska liten. Personer över 185 cm kan därför känna att de sitter lite ”snett” på cykeln.

Konstruktion

Titan Life Trainer S11 väger endast 33 kilo. I kombination med det inbyggda transporthjulet är den därför mycket lätthanterlig.

Cykeln är dock inte den mest rejäla som finns på marknaden. Den är både liten och lätt och passar därför bäst för lite lugnare träningspass.

Sammanfattningsvis

Titan Life Trainer S11 är ett enkelt och prisvärt alternativ för dig som har ont om utrymme. Vi skulle dock sett att cykeln varit något stabilare, och att svänghjulet varit tyngre.

Fördelar

  • Lätt att hantera.
  • Utrymmesbesparande.
  • Inbyggd träningsdator.

Nackdelar

  • Låg vikt på svänghjulet.
  • Cykeln är aningen liten.

Vilka muskler tränas på en spinningcykel?

När du tränar på en spinningcykel är det främst musklerna i underkroppen som får träning.

Både säte, lår och ben får jobba hårt. En spinningcykel är därför ett perfekt redskap för dig som vill strama upp musklerna i underkroppen.

Det är förresten inte bara musklerna i underkroppen som tränas. Även kärnmuskulaturen måste arbeta aktivt för att stabilisera överkroppen. En spinningcykel är därför bra övning för både mage och rygg!

Dessutom finns det ytterligare en muskel som kan tränas på en spinningcykel. Detta är den viktigaste muskeln av alla. Ja, det är hjärtat vi pratar om!

Spinning passar perfekt som ett intensivt konditionstränings. Du får bättre kondition och syreupptagningsförmåga över tid!

Hur du får ut det mesta av din spinningcykel

För att du ska få ut så mycket som möjligt av din spinningcykel är det viktigt att du använder den på rätt sätt.

1. Gå inte ut för hårt

Detta är inte unikt för spinningcyklar. Ett av de vanligaste misstagen många gör när de börjar träna är att de går ut för hårt.

På många sätt är det förståeligt. Äntligen ska du komma igång med träningen, och då vill du ju få resultat så snabbt som möjligt.

Rådet från oss är ändå att gå ut lugnt. Börja i lagom takt så att du inte tappar motivationen efter bara några pass!

2. Rätt träningsteknik

Även om det är ganska lätt att träna på en spinningcykel bör man öva lite på tekniken. Det viktigaste är sittställning och trampteknik.

Tur nog är det inte speciellt svårt. I första hand bör du se till att sadeln är ganska högt inställd. Detta ser till att benen får ordentlig träning.

När du trampar bör du också fokusera på att hälen är den lägsta punkten på din fot. När du är halvvägs genom trampningen drar du upp ena foten samtidigt som du trycker ner med den andra.

Dessutom ska överkroppen vara något framåtlutad. Detta ger bättre kraft från benen!

3. Följ ett träningsprogram

Med lite struktur i din träning har du större chans att lyckas. Vi rekommenderar därför att du följer ett träningsprogram.

Som ett minimum bör du åtminstone träna på bestämda dagar. Detta ökar chansen att träningen faktiskt blir av!

4. Underhåll

Tur nog kräver en spinningcykel inte mycket underhåll.

Efter varje träningspass bör du naturligtvis torka bort svett från cykeln. Detta hindrar bakterietillväxt och gör att plastbeläggningen på styret och sadeln håller längre.

Vi rekommenderar också att du regelbundet går över och drar åt skruvarna.

Kriterier i vårt spinningcykel test

Spinningcykel Driftsystem

Driftsystem: För att hjulen på spinningcykeln ska svänga måste du ha en mekanism som faktiskt ger rörelse.

Det är här spinningcykelns driftsystem kommer in i bilden.

I stort sett har du 2 olika driftsystem, nämligen kedjedrift och remdrift.

Båda alternativen är robusta och tål tunga belastningar under lång tid. Den stora skillnaden är hur mycket de låter.

Generellt sett är spinningcyklar med remdrift mycket mer tystgående än modellerna med kedja.

Motståndsnivåer

Motståndsnivåer: I första hand bör du se till att spinningcykeln har tillräckligt många motståndsnivåer.

Därmed kan du variera belastningen under hela träningspasset. Ju fler motståndsnivåer, desto fler valmöjligheter har du.

Vissa spinningcyklar levereras även med steglös justering av motståndet. Dessa modeller ger bra variationsmöjligheter!

Vidare avgör svänghjulet hur tungt motståndet kan vara. Ju tyngre svänghjul, desto hårdare kan du att träna.

Ergonomisk utformning

Ergonomisk utformning: Det är viktigt att spinningcykeln är bekväm att använda.

Sadeln bör ha tillräcklig vaddering så att det inte blir obekvämt att cykla under en längre stund.

I vårt test såg vi det också som ett stort plus om spinningcykeln levereras med horisontell och vertikal justering av sadel och styre.

Träningsdator

Träningsdator: Det är långt ifrån alla spinningcyklar som har inbyggd träningsdator.

Vanligtvis är det bara de bästa premiumalternativen som levereras med en dator. Detta skiljer sig faktiskt ganska mycket från andra träningsmaskiner, där även de billigaste modellerna oftast har en träningsdator.

Om spinningcykeln levereras med träningsdator bör du förvänta dig funktioner för både tid, hastighet, distans och kaloriförbrukning.

Underhåll

Konstruktion: För att träningspasset ska bli så bekvämt som möjligt måste konstruktionen vara robust.

Detta är särskilt viktigt om du ska träna intensivt. En tung och rejäl ram ser till att cykeln står stadigt på golvet medan du trampar.

Om du ska träna hårt och köper en spinningcykel med instabil ram riskerar du att cykeln flyttar på sig medan du tränar.

Spinningcyklar kan väga allt från 30 – 70 kg, så här är det stora variationer i kvalitet.

Transporthjul

Transporthjul: Ett transporthjul gör det enkelt att flytta spinningcykeln åt sidan när den inte används.

Detta är särskilt lämpligt om du har ont om plats och måste flytta cykeln mellan olika rum i hemmet.

Ljudnivå

Ljudnivå: Det är omöjligt att komma ifrån att en spinningcykel låter en del när den används.

Det är som sagt främst driftsystemet som avgör hur mycket ljud cykeln ger ifrån sig.

Spinningcyklar med remdrift är mycket mer tystgående än de med kedjedrift!

Pris

Pris: Som med det mesta är det även stora prisskillnader på spinningcyklar.

De billigaste budgetutgåvorna kostar oftast inte mer än 4 000 – 5 000 kronor. Kvaliteten på dessa är givetvis inte i toppklass och cyklarna lämpar sig därför bäst för lugnare pass.

De dyrare premiummodellerna kan kosta långt över 20 000 kronor. Här är det hög kvalitet på alla nivåer och dessa cyklar passar bra för dig som verkligen är seriös med träning.

FAQ – Vanliga Frågor

down-arrow Vilken spinningcykel blev bäst i test?

Efter att ha övervägt ett stort antal spinningcyklar på den svenska marknaden är det Abilica Premium Pro som sticker ut med titeln bäst i test.

Cykeln har en ergonomisk utformning och ger bekväma träningspass även vid hög intensitet!

down-arrow Hur mycket kostar en spinningcykel?

Prisnivån på spinningcyklar är väldigt varierande, och du får i stort sett vad du betalar för.

De mest prisvärda cyklarna kostar ofta bara runt 4000 – 5000 kronor, medan de bästa premiumvalen kan ha en prislapp på över 20 000 kronor.

down-arrow Vad är viktigt när man väljer spinningcykel?

De viktigaste du bör tänka på när du väljer spinningcykel är:

  • Vilka funktioner har cykeln?
  • Är produkten rent allmänt av hög kvalitet?
  • Hur lätt är cykeln att hantera?
  • Hur bekväm är den att använda?
  • Hur stabil är konstruktionen?
  • Är cykeln utrustad med träningsdator?
  • Är produkten rimligt prissatt?

down-arrow Passar en spinningcykel bra för hemmaträning?

Spinningcyklar är mycket lämpliga för hemmaträning.

Tröskeln för att komma igång blir väldigt låg och det krävs väldigt lite övning innan du kan börja träna.

Skaderisken är också mycket låg, och du kan genomföra mycket intensiva träningspass med hög kaloriförbrukning.

Jämfört med andra träningsmetoder är en spinningcykel också mer skonsam mot leder och knän eftersom du slipper hårda nedtramp mot marken, som du till exempel får på ett löpband.