De bästa träningsbänkarna: Bäst i Test

Träningsbänk

Innehåller annonslänkar question-circle

Når du handler via våre lenker mottar vi en provisjon fra nettbutikken. Dette endrer ikke prisen for deg som forbruker!

Många väljer att genomföra sina träningspass hemifrån. Då kan det vara väldigt praktiskt att ha en bra träningsbänk!

Under senare år är det många som valt att investera i ett litet hemmagym. På hemmagym hittar man ofta en konditionsmaskin, träningsband, kettlebells, några skivstänger och en uppsättning hantlar.

Många tänker inte på att skaffa en träningsbänk för sitt hemmagym. Vi vet inte hur det är med er, men vi på redaktionen tycker absolut inte att det var särskilt bekvämt att träna bänkpress med hantlar liggandes på golvet.

Med en träningsbänk kan du göra avsevärd många fler övningar, och samtidigt kan du genomföra träningspassen på ett bättre sätt. Vi på GetFitness har därför tagit en titt på marknaden och i vårt test av träningsbänkar ska vi se vilka som är de bästa träningsbänkarna på den svenska marknaden!

FAQ: Vanliga frågor

down-arrow Vilken träningsbänk blev bäst i test?

I vårt test av träningsbänkar utsåg vi Abilica Premium FID Bench 2.0 till bäst i test.

Detta är en robust träningsbänk som ingår i Abilicas egen Premium-serie. Träningsbänken klarar hela 250 kg, och både säte och ryggstöd kan justeras!

down-arrow Hur mycket kostar en träningsbänk?

Som med det mesta där är det en relativt stor prisskillnad mellan de olika träningsbänkarna.

De mest prisvärda modellerna kostar oftast inte mer än en tusenlapp. Träningsbänkar i den här prisklassen har ofta få funktioner och komforten är oftast inte den bästa.

På andra sidan av skalan finns premiumalternativen som kan kosta över 4 000 – 5 000 kronor. Dessa bänkar är ofta mycket mer funktionella och har samtidigt fått ett rejält lyft när det kommer till komfort.

down-arrow Hur väljer man rätt träningsbänk?

Jämfört med annan träningsutrustning det är inte särskilt svårt att välja en hyfsad träningsbänk.

I första hand bör du titta på hur mycket plats träningsbänken tar upp. Om du vet att du ska flytta på bänken en del det kan också vara en fördel att den inte väger för mycket.

Vi råder dig också att ta en titt på träningsbänkens maximala viktkapacitet. Många köper katten i säcken genom att gå in för en träningsbänk med låg viktkapacitet. Då kan man helt enkelt inte träna med de vikter man vill ha.

Annars är givetvis priset något man bör tänka på, och träningsbänken måste också vara bekväm. Vi har tagit hänsyn till alla dessa faktorer i vårt test!

down-arrow Ska träningsbänken vara justerbar?

Att en träningsbänk är justerbar betyder att ryggen kan höjas, och eventuellt sänkas.

Generellt sett rekommenderar vi att du köper en justerbar träningsbänk. Med en justerbar träningsbänk kan du göra betydligt fler övningar, och de justerbara bänkarna kostar heller inte så mycket mer!

Test av träningsbänkar: Bäst i Test

Sammanfattningsvis är detta ordningen i vårt test av träningsbänkar. Du kan läsa mer om varje produkt längre ner i artikeln!

 1. BÄST I TEST - Abilica Premium FID Bench 2.0
 2. Masterfit Weight Bench
 3. Masterfit Power Bench
 4. Abilica WeightBench 2.0
 5. Master Fitness Silver

arrow-downSå här bedömer vi produkterna

När vi bedömer produkter försöker vi testa dem i verkligheten. I de fall då detta inte är praktiskt eller ekonomiskt möjligt för oss att testa produkterna i verkligheten baserar vi vårt omdöme på ett antal olika kriterier.

Dessa kriterier är exempelvis pris, specifikationer, kundomdömen, recensioner av nätbutiken, garantitid, utformning och externa tester. Vi understryker att flera av produkterna i våra recensioner inte har testats av oss i verkligheten. Produkterna som ingår i våra recensioner är utvalda från nätbutiker med affiliateprogram, där en viss provision betalas per köp.

Rangordningen i våra tester avspeglar redaktionens och skribentens personliga åsikter om de olika produkterna.

1. Abilica Premium FID Bench 2.0

BÄST I TEST - Abilica Premium FID Bench 2.0

4.9
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
getfitness-badge
Abilica Premium FID Bench 2.0
Justerbar rygg: Ja Justeringsnivåer: 6 nivåer Justerbart säte: Ja Maximal viktkapacitet: 250 kg Transporthjul: Ja Produktvikt: 32 kg Mått (L x B x H): 150 x 133 x 70 cm

Abilica Premium FID Bench 2.0 ingår i Abilicas egen Premium-serie. Du kan därför känna dig säker på att både kvalitet och komfort har högsta prioritet.

Träningsbänken framstår som mycket robust. Ramen har en egenvikt på 32 kg, och står därför mycket stadigt på golvet. Även under intensiva träningspass!

Kuddarna i både rygg- och sittdelen av träningsbänken har bra stoppning. Här kan du träna med tunga vikter utan att det ger obehag när man ligger eller sitter på bänken.

Vi på redaktionen tycker givetvis det är ett plus att träningsbänken kan användas både som platt och lutande bänk. Ryggstödet kan justeras till totalt 6 olika vinklar. I praktiken är det därför noll problem att göra både bänkpress, axelpress, hantelrodd, sittande sidohöjningar och liknande. Samtidigt är det praktiskt att även höjden på sittdynan kan justeras. Här är det lätt att hitta bra sittställning!

Inte heller blev vi besvikna när vi såg den maximala viktkapaciteten. Träningsbänken tål totalt 250 kg. Väger du 80 kg kan du träna med svindlande 170 kg på träningsbänken. För de allra flesta av oss är det med andra ord mycket att gå på innan träningsbänken måste bytas ut.

Träningsbänken har som sagt en egenvikt på 32 kg. Abilica Premium FID Bench 2.0 väger därför något mer än många andra träningsbänkar för hemmabruk. Vi ser det därför som en positiv fördel att träningsbänken är utrustad med praktiska transporthjul så att den enkelt kan flyttas. Det gillar vi!

Abilica Premium FID Bench 2.0 är en robust träningsbänk som ingår i Abilicas egen Premium-serie.
Träningsbänken klarar en hela 250 kg, och både säte och ryggstöd går att justera!

Fördelar

 • Justerbart ryggstöd.
 • Justerbart säte.
 • Bra viktkapacitet.
 • Transporthjul.
 • Mjuk stoppning.

Nackdelar

 • Något hög vikt.

2. Masterfit Weight Bench

Masterfit Weight Bench

4.8
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Masterfit Weight Bench
Justerbar rygg: Ja Justeringsnivåer: 7 nivåer Justerbart säte: Ja Maximal viktkapacitet: 250 kg Transporthjul: Ja Produktvikt: 24 kg Mått (L x B x H): 137 x 57 x 123 cm

Masterfit Weight Bench är en mer prisvärd version av sin storebror, Masterfit Power Bench. Den här versionen har samma bra stoppning samtidigt som det finns vissa skillnader när det kommer till viktkapacitet och justeringsmöjligheter.

För de allra flesta av oss är Masterfit Weight Bench förmodligen ändå fullt tillräcklig. Vid en första titt noterar vi att den maximala viktkapaciteten är 250 kg. Väger du till exempel 80 kg kan du träna med 170 kg på bänken. Detta är tillräckligt för de allra flesta av oss!

För att säkerställa komforten är Masterfit Weight Bench utrustad med en 6,5 cm tjock sittdyna. Detta är praktiskt vid tunga lyft som exempelvis sittande axelpressar.

Samtidigt går det givetvis att justera ryggstödet. Träningsbänken har 7 olika justeringsnivåer. Här är det alltså lätt att hitta en passande position för många olika styrkeövningar. Det gillar vi!

Vidare kan det vadderade sätet också justeras. Den justerbara sittdynan kan vinklas i 4 lägen och passar bra när du behöver spänna kroppen lite extra.

Bänken väger totalt 24 kg. De praktiska transporthjulen gör det enkelt att flytta bänken och handtaget på bänkens framsida är guld värt när den ska flyttas.

Masterfit Weight Bench är en populär träningsbänk som fått bra feedback från konsumenterna.
Med 7 justeringsnivåer för ryggstödet är det lätt att hitta en bra sitt- eller liggställning!

Fördelar

 • Bra viktkapacitet.
 • Justerbart ryggstöd.
 • Bra stoppning.
 • Transporthjul.
 • Justerbart säte.

Nackdelar

 • Något stort avstånd mellan ryggstöd och sittdyna.

3. Masterfit Power Bench

Masterfit Power Bench

4.5
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Masterfit Power Bench
Justerbar rygg: Ja Justeringsnivåer: 8 nivåer Justerbart säte: Ja Maximal viktkapacitet: 400 kg Transporthjul: Ja Produktvikt: 40 kg Mått (L x B x H): 134 x 65 x 44 cm

Masterfit är känd för att leverera högkvalitativ träningsutrustning till den nordiska marknaden. Kort sagt: Masterfit Power Bench är inget undantag!

Något av det första vi lägger märke till är den robusta ramen. Ramen är tillverkad av 3 mm tjockt stål och tål därför extra höga belastningar. Träningsbänken har faktiskt en maximal viktkapacitet på svindlande 400 kilo. Om en så hög viktkapacitet är nödvändig är upp till dig att bedöma. Du kan i alla fall känna dig säker på att Masterfit Power Bench är stabil även under tunga träningspass!

Precis som andra bänkar i denna prisklass är Masterfit Power Bench även utrustad med ett justerbart ryggstöd. Den är den enda i testet som har ett ryggstöd som kan justeras i 8 olika vinklar. Samtidigt är ryggstödet fixerat med dubbla kullager för att säkerställa god stabilitet. Det uppskattar vi!

För att du ska få optimal komfort under träningspasset kan även sitthöjden justeras. Denna kan justeras i 4 olika nivåer vilket är praktiskt när du behöver spänna kroppen lite extra för tunga lyft.

Som sagt är ramen väldigt robust. Det gör givetvis också att träningsbänken har en lite hög egenvikt. Bänken väger totalt 40 kg men är lyckligtvis utrustad med transporthjul. På framsidan av bänken hittar du även ett praktiskt handtag som gör det enklare att flytta den.

På minussidan har några uppgett att stoppningen kunde vara lite bättre. Det anses också att det är lite för långt mellan säte och ryggstöd när bänken används som plan bänk.

Masterfit Power Bench har en robust konstruktion och klarar en viktbelastning på så mycket som 400 kg. Ett bra val för tunga lyft!

Fördelar

 • Tål extremt höga viktbelastningar.
 • 8 justeringsnivåer för ryggstödet.
 • 4 justeringsnivåer för sätet.
 • Robust ram.
 • Står stadigt.

Nackdelar

 • Aningen hög vikt.
 • Klädseln kunde vara lite bättre.
 • Något stort avstånd mellan sätet och ryggstödet.

4. Abilica WeightBench 2.0

Abilica WeightBench 2.0

4
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Abilica WeightBench 2.0
Justerbar rygg: Nej Justeringsnivåer: Inga Justerbart säte: Nej Maximal viktkapacitet: 160 kg Transporthjul: Nej Produktvikt: 11 kg Mått (L x B x H): 143 x 45 x 46 cm

Abilica WeightBench 2 .0 är en enkel och prisvärd träningsbänk som tar liten plats i hemmagymmet.

WeightBench 2.0 har en total viktkapacitet på 160 kg. Jämfört med konkurrenterna klarar bra WeightBench 2.0 betydligt lägre vikter. Samtidigt är också prisnivån avsevärt lägre.

När den är monterad tar Abilica WeightBench 2.0 liten plats. Dynan på träningsbänken har en bredd på 26 centimeter, medan längden är 121 centimeter. Höjden är 46 centimeter så att man även kan göra enbensknäböj och liknande med träningsbänken.

Trots att träningsbänken inte har något justerbart ryggstöd finns det ändå många övningar som man kan utföra på den. Här gäller det bara att vara lite kreativ. Bänken passar för både bänkpress med hantlar, flyes, enarmad hantelrodd, sittande sidohöjningar och liknande. Nackdelen är förstås att man inte får något stöd för ryggen. Detta märks särskilt vid tunga axelövningar, som axelpress med hantlar.

Kort sagt, Abilica WeightBench 2.0 är ett bra val för nybörjare. Man kan utföra många övningar även om urvalet med övningar är något begränsat. Här får man en träningsbänk som tar liten plats men som inte på något sätt kan justeras på. Varken mer eller mindre!

På den positiva sidan kan vi konstatera att träningsbänken har låg vikt. Bänken väger bara 11 kilo och är därför lätt att flytta. Samtidigt saknar vi inbyggda transporthjul. Det skulle gjort det ännu enklare!

Abilica WeightBench 2.0 är ett vettigt budgetval för den som vill komma igång med träningen. En platsbesparande lösning!

Fördelar

 • Utrymmesbesparande.
 • Rimligt pris.
 • Lätt att hantera.
 • Låg vikt.

Nackdelar

 • Inget justerbart ryggstöd.
 • Transporthjul saknas.
 • Något begränsat urval av övningar.
 • Ingen justering av sätet (har i praktiken endast statiskt ryggstöd).

5. Master Fitness Silver

Master Fitness Silver

4
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Master Fitness Silver
Justerbar rygg: Ja Justeringsnivåer: 5 nivåer Justerbart säte: Ja Maximal viktkapacitet: 200 kg Transporthjul: Nej Produktvikt: 25 kg Mått (L x B x H): 115 x 50 x 48 cm

Master Fitness Silver är en prisvärd träningsbänk som passar bra till hemmagymmet.

Ryggstödet kan justeras i 5 olika nivåer. Här får du ett bra variationsmöjligheter. Ett stort plus är också att träningsbänkarna från Masterfit och Abilica har flera justeringsmöjligheter.

Även sätet kan även justeras på de här modellerna. Här kan man välja mellan 3 nivåer vilket gör det relativt enkelt att anpassa bänken efter sina egna behov.

Maximal viktkapacitet är 200 kg. Även om detta är tillräckligt för de flesta av oss finns det andra träningsbänkar där ute som har en mer robust konstruktion. Till det här priset är  viktkapaciteten dock mer än rimlig.

Detsamma gäller stabiliteten. Master Fitness Silver är inte den mest stabila träningsbänken på marknaden. Det kan man knappast heller förvänta sig till det här priset.

Annars är stoppningen bra. Kuddarna har en tjocklek på 5 cm, vilket gör bänken väl lämpad för relativt tunga lyft.

Bänkens nettovikt är 25 kg. Det gör Master Fitness Silver relativt svår att flytta då bänken inte är försedd med egna transporthjul.

Master Fitness Silver är ett prisvärt alternativ till hemmagym. Ryggstödet kan justeras i 5 olika lägen!

Fördelar

 • Justerbart ryggstöd.
 • Justerbart säte.
 • Rimligt pris.
 • Hyfsat bra stoppning.

Nackdelar

 • Lätt instabil med tyngre vikter.
 • Transporthjul saknas.
 • Maximal viktkapacitet kunde varit högre.

Läs också: Bästa hemmagym & multigym: Bäst i test