5 tecken på att du överäter!

tecken på överätande

Det är extremt lätt att slå sig ner i soffan med en stor portion av sin favoritmåltid, och plötsligt är maten borta – utan att du ens tänkt på det. Det är lika lätt att bli lite uttråkad på jobbet och liknande, och att det hela slutar med att man går runt och småäter hela dagen.

Trots att det inte finns en kost som passar alla är det ändå bra att vara medveten om de olika tecknen på att man helt enkelt äter för mycket.

Det mest uppenbara tecknet på att du äter för mycket är förstås att du med tiden går upp i vikt. Lyckligtvis finns dock många andra tecken på att du helt enkelt äter lite för mycket, och i den här artikeln ska vi titta på 5 av dem.

OBS! Ett sunt förhållande till mat handlar om så mycket mer än att bara äta för mycket eller inte. Den här artikeln är endast avsedd som en vägledning för dig som är osäker på om du äter för mycket, och om du känner att du har ett problematiskt förhållande till mat, är professionell hjälp det bästa sättet!

1. Du fortsätter att äta efter att du är mätt

Mat

Det är såklart inget som hindrar att emellanåt äta lite mer än man brukar. Kanske har du inte ätit pizza på flera månader, och då anser vi att det är fullt mänskligt att ta en extra tugga eller två.

Problemet uppstår när detta blir en vana. Oavsett hur god maten är är det väldigt viktigt att du lyssnar på din kropp under måltiden. Vår mage har väldigt bra mekanismer för att varna när den fått nog, och ett väldigt bra tips för att undvika att äta för mycket är det som kallas mindful eating.

Mindful eating innebär kort och gott att du fokuserar på hur mätt du verkligen känner dig under hela måltiden.

Ät din mat långsamt, och tänk extra noga innan du tar en portion till – behöver du verkligen mer?

2. Du slukar maten

Som vi nämnde i föregående avsnitt är det viktigt att du äter maten långsamt, och inte bara kör på så fort maten serveras. Faktum är att det tar lite tid innan mättnadssignalerna skickas till hjärnan och bearbetas.

Äter du din mat väldigt snabbt kan det leda till att du helt enkelt inte märker att du är mätt, och du fortsätter äta även när du egentligen inte har något behov av det. Du har säkert hört någon beklaga sig över att ha blivit proppmätt?

Anledningen till detta är ofta att man har ätit för fort, och fortsätter att trycka i sig även om magen egentligen inte har plats för mer mat!

3. Du kan inte ha snacks hemma

Ännu ett klassiskt tecken på att det är lätt att äta för mycket. Vi har alla varit med om det – vi köpte lite snacks i måndags och tänkte att det skulle vara till fredagsmyset.

Resultatet? Tisdagen kommer, och snacksen är borta!

Detta kan givetvis hända även de mest disciplinerade av oss, men om du helt enkelt inte klarar att hålla fingrarna borta från påsen kan det vara så att du har ett aldrig så litet problem när det kommer till överätning.

Lösningen kan för övrigt också vara väldigt enkel. Om detta är ditt enda problem när det kommer till överätning behöver du inte göra det svårare än vad det behöver vara.

En enkel lösning kan därför vara att köpa snacks den dag du verkligen ska ha det – då slipper du hela det problemet!

4. Du svälter dig hela dagen

Hunger är ett av de vanligaste skälen till att vi känner sug efter mat. Du vet säkert hur det känns att handla mat när du är hungrig? Är det inte konstigt hur det alltid slutar med att man plockar till sig lite snacks?

För att undvika att bli extremt hungrig bör du äta regelbundna måltider. Små, täta måltider kan alltså vara en bra metod för att dämpa sötsuget. Vi rekommenderar även att du testar att ha nyttiga mellanmål i skåpet hemma istället för diverse sockerbomber som godis.

Om du då blir sugen på något gott har du på så sätt bara nyttiga alternativ att tillgå!

5. Du undviker att äta tillsammans med andra

Om du bor ensam, eller jobbar hemifrån, är det helt naturligt att du äter de flesta av dina måltider utan andra personer i närheten. Men om du konstant undviker att äta med andra personer kan du ha ett problematiskt förhållande till mat.

Ett typiskt tecken för de som äter för mycket är att de känner en viss skam i samband med att äta, och man drar sig därför undan när det är dags att äta.

Lösningen på ett sådant problem är tyvärr inte så enkel som några av de andra vi nämnt ovan. Om du skäms över att äta rekommenderar vi helt enkelt att du funderar på att söka professionell hjälp. På så sätt kan du få ett sunt och behagligt förhållande till mat!