10 tips som gör att du kan springa snabbare

Springer snabbt

De som verkligen kan springa snabbt får det att se så enkelt ut. Det ser nästan ut som att de inte ens behöver försöka. Men så är det faktiskt inte.

Löpare i världsklass som Usain Bolt har förstås visserligen en ”liten” genetisk fördel, men han måste ändå jobba extremt hårt för att hålla formen.

Och vet du vad? Det finns faktiskt ganska många enkla saker du kan göra själv för att springa snabbare!

1. Rätt löpteknik

Vi nämner detta först, eftersom detta utan tvekan är en av de viktigaste faktorerna om du försöker bli snabbare.

Man kan säga mycket om rätt löpteknik, men knepet är helt enkelt att du ska hålla överkroppen rak och avslappnad och se till att din fot placeras under dina höfter när du springer.

Hur du rör dina armar har naturligtvis också stor betydelse, och du bör absolut se till att inte veva runt med armarna när du springer.

2. Intervallträning

Känner du att du helt enkelt inte har tiden som krävs för att bli snabbare?

Då rekommenderar vi att du prövar intervallträning, vilket helt enkelt innebär att du varierar mellan hög och låg intensitet under träningspasset.

Och inte nog med det – det förbränner också en hel del kalorier!

  • Tips: Ta en titt på vår artikel om HIIT!

3. Bli vän med löpbandet

I ett land som Norge är det inte alltid lätt att hålla igång sin löpträning under vintern – om man inte har ett löpband vill säga!

Ett löpband är inte bara ett fantastiskt sätt att hålla igång träningen under vintern, många anser också att det är lättare att träna med högre stegfrekvens på ett löpband.

4. Kom ihåg att stretcha

Det råder fortfarande mycket oenighet om huruvida stretching verkligen bidrar till att motverka skador eller ej. En sak som de flesta är överens om är dock att man blir mer flexibel (mjuk) av att stretcha.

När det kommer till löpning gäller detta särskilt höfterna som absolut måste vara mjuka och smidiga om du vill löpa så snabbt som möjligt.

5. Leta reda på hopprepet

Vi rekommenderar att du hämtar lite inspiration från lådorna och letar rätt på hopprepet.

Nej, det kanske inte ser så coolt ut – men det kommer definitivt bidra till att du får snabbare fötter!

6. Använd lätta löparskor

Vi säger inte att du ska börja springa barfota, men för att du enklare ska kunna springa så fort som möjligt bör du fundera på att hitta några lätta löparskor.

Lätta löparskor innebär att du gör åt mindre energi när du springer samtidigt som stegen blir .. ja, just lättare.

7. Träna kärnmuskulaturen

En stark kärnmuskulatur, särskilt de nedre magmusklerna, hjälper dig att ta mer explosiva steg när du springer.

Många hävdar faktiskt att det räcker med bara 15 minuters träning av coremusklerna ett par gånger i veckan räcker för att få bra resultat!

8. Tänk på fettprocenten

Detta säger sig självt, men vi nämner det ändå. Om du har planer på att bli riktigt snabb finns det helt enkelt ingen genväg. Du måste upprätthålla en relativt låg fettprocent!

Orsaken är enkel. Det är rätt och slätt mycket tyngre att springa med 20 kilo extra fett än vad det är med 5 kilo extra fett.

9. Träna styrka

Med starka och explosiva muskler kan du lägga mer energi i varje steg och därmed springa ännu snabbare.

Vi säger inte att du ska träna som en bodybuilder men det kan vara en bra idé med ett program särskilt utformat för explosivitet.

10. Se framåt!

När vi säger att du ska se framåt så har detta faktiskt två olika betydelser.

  1. Du bör fysiskt se framåt när du springer. Väldigt många gör misstaget att titta ner för mycket vilket gör att du springer långsammare.
  2. Du ska ha en mentalitet där du hela tiden ser framåt och sätter upp nya mål. Detta bidrar till mer motivation samtidigt som du får en bra känsla av att ha klarat något när du verkligen uppnår dina mål!

Så vad väntar du på? Ge dig ut och spring!