Återhämtningspuls efter träning: Vad är normalt?

Pulsfall efter träning

Informationen i denna artikel är avsedd som allmän, icke-medicinsk rådgivning.

Att vår puls stiger vid fysisk aktivitet är helt normalt. För att få ut det mesta av ditt träningspass bör din puls ligga runt 70-80 % av din maxpuls i minst 20 minuter.

Om du inte vet vad din maxpuls är kan du använda formeln 220 – din ålder som en enkel tumregel. Om du är 30 år antar man därför att din maxpuls är runt 190 slag per minut.

Din maxpuls är inget du kan påverka själv eftersom den är genetiskt betingad. Det du däremot kan påverka är hur snabbt din puls går ner igen efter träning. Detta är faktiskt också ett bra mått på hur bra form du egentligen är i.

Det är detta vi menar när vi pratar om återhämtningspuls efter träning. Alltså, hur snabbt din puls går ner igen efter att du har tränat.

Återhämtningspuls: Hur snabbt bör pulsen gå ner efter träning?

Generellt gäller att ju snabbare din puls sjunker efter träning, desto bättre form är du i. Om din puls däremot tar väldigt lång tid att gå tillbaka efter träning kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till. Eller att din kondition helt enkelt är för dålig.

När vi pratar om pulsfall efter träning menar vi inte de timmar det tar innan vilopulsen går tillbaka helt till det normala. Det är ganska vanligt att vilopulsen är högre flera timmar efter träning. Det vi pratar om i det här fallet är hur mycket din puls minskar den första minuten efter hård träning.

Testet för att ta reda på hur snabbt din puls sjunker under den första minuten är enkelt.

Genomför ett hårt och intensivt träningspass där din pulsnivå ligger runt 70 – 90% av din maxpuls mot slutet av passet.

Mät sedan din puls så fort du avslutat passet. Gör sedan en ny mätning efter 60 sekunder. Skillnaden mellan dessa 2 mätningar talar om för dig hur högt pulsfall du haft, och som sagt ska din puls inte vara alltför låg.

Hur mycket sjönk din puls?

  • Mindre än 12 slag: Onormalt lågt.
  • 12 – 20 slag: Otränad till måttligt tränad. Du bör fokusera på att träna mer.
  • 20 – 30 slag: Du är i god fysisk form.
  • 30 – 40 slag: Du är mycket vältränad.
  • 40+ slag: Du är i nivå med toppatleterna.

Läs också: Kondition eller styrka: Vad ska du träna först?

Källor