6 tips för att gå ner i vikt och hålla den

Ned i vikt

Är du en av dem som har satt som mål att gå ner i vikt och bara tänkt på slutresultatet? Att du ska få stramare mage, fastare rumpa och kanske minska gäddhänget lite?

Då är risken också stor att du inte lyckats uppnå det målet. Många börjar på en diet och tror att det är rätt sätt att nå sitt mål, men sanningen är den att man då nästan alltid misslyckas.

För att gå ner i vikt och hålla sig kvar där bör man hellre fokusera på att införa nya och bättre vanor. Så småningom kommer detta att bli en del av din livsstil, och då är det inte längre en diet – det är bara något du gör.

Träna styrka 3 gånger i veckan

Träningspass

Du behöver inte ge dig iväg och träna varje dag för att ha nytta av det, det räcker styrketräna 3 gånger i veckan. Detta är mycket överkomligt för de flesta!

Att bara lyfta vikter 3 gånger i veckan kommer att öka din fettförbränning.

Du kommer också, beroende på hur tungt du lyfter, bibehålla eller öka din muskelmassa. Mer muskelmassa kräver mer energi, och din ämnesomsättning kommer därmed öka.

Vi har även ett styrkeprogram för nybörjare som du kan se här!

Ät mer frukt och grönsaker

frukt och grönsaker

Alla vet att frukt och grönsaker är bra för oss, och att en hälsosam kost är det bästa sättet att gå ner de där extra kilona.

Frukt och grönsaker innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler samtidigt som de har ett lågt kaloriinnehåll. Det är också väldigt mättande, så du kan äta dig mätt med gott samvete.

Samtidigt är detta en väldigt enkel åtgärd, och du kan göra den hur enkel eller avancerad du vill. Oavsett hur du gör kommer din kropp att tacka dig för det!

Var mer aktiv på semestern

De dagar du inte tränar styrka, försök göra något aktivt!

Det kan vara allt från att ta en skogspromenad eller jogga på löpbandet i 30 minuter, till att ta fram mattan och utöva lite yoga i vardagsrummet.

Gör vad du vill, poängen är bara att inte ha ett seriemaraton hela dagen. Detta är en otroligt bra du kan införa för att hålla dig aktiv, utan några krångligheter eller att du ser det som träning.

Ju mer aktiv du är, desto fler kalorier förbrukar du. Gör nåt kul!

Låt bli bilen

Ofta blir det att man tar den enklaste vägen när man går hemifrån, till exempel till jobbet eller butiken. Om du har möjlighet, lämna bilen hemma, ta cykeln eller promenera istället.

Förutom att det är mycket mer miljövänligt är det också mycket bättre för din kropp. Om du alltid har tagit bilen till jobbet kan det känns nödvändigt, men så småningom blir även detta en rutin.

Ät mer protein

Bra proteinkällor

Att lägga till mer protein i kosten är viktigt för att gå ner i vikt. Kroppen behöver det för att bygga upp och bibehålla muskelmassa, och det är väldigt mättande. Använd bra proteinkällor, och variera dem!

Ät gärna kött, fågel, fisk och skaldjur, bönor och linser, ägg och mejeriprodukter, nötter och frön. Bra proteinkällor förutom frukt och grönsaker är det ultimata för att bli av med några kilo. Om du har svårt att införa proteiner till varje måltid så kan proteinpulver vara en bra lösning.

Nu säger vi inte att du inte ska äta kolhydrater, det är också något din kropp behöver för att fungera. Och ett liv utan pasta skulle vara väldigt tråkigt..

Men försök att äta mest protein, frukt och grönsaker och måttliga mängder kolhydrater om ditt mål är att gå ner i vikt.

Gör inte allt på en gång

Om du vill ändra dina vanor för att få en bättre livsstil, gör inte allt på en gång! Sätt upp som mål att ändra 1 eller 2 vanor, så att du och din kropp vänjer sig vid det.

När du känner att dessa blir en del av vardagen, då kan du införa en ny vana. Då är chansen större att du lyckas, och när du lyckas vill du fortsätta. Och fortsätter du så kommer du också att hålla vikten på sikt.

Om du inte lyckas tappar du däremot motivationen. Och då är det här lite förgäves. Så gör det gradvis!

Källor