World’s Greatest Stretch: Perfekt för uppvärmning!

Worlds Greatest Stretch

När det kommer till stretchövningar är det få som överträffar World’s Greatest Stretch. Är detta verkligen världens bästa stretch?

Något med det mest frustrerande med stretching är att det tar så lång tid. Man ska helst få alla de stora muskelgrupperna att jobba, och med en stretchövning per muskelgrupp kan det lätt ta ganska lång tid. Tänk om du hellre kunde samla alla muskelgrupper i en och samma övning?

Som tur är har du faktiskt möjlighet att göra just detta. Vi tittar närmare på hur du gör World’s Greatest Stretch och ger dig samtidigt bra fördelar med denna fantastiska stretchövning.

World’s Greatest Stretch: Teknik och utförande

Tur nog är tekniken för World’s Greatest Stretch inte särskilt svår. Med bara en enkel rörelse kan du förbättra rörligheten i både höften, mitten av ryggen, axlarna, anklarna och låren. Vad mer kan man begära?

Om du inte har så stor erfarenhet av stretchövningar sedan tidigare rekommenderar vi att du börjar med 15 – 30 sekunder för var sida av kroppen. När du blir mer van vid övningen kan du öka till 45 – 60 sekunder per sida, fördelat på 2 omgångar.

  1. Stå rakt upp och ner och ha ungefär ett höftbrett avstånd mellan fötterna.
  2. Böj dig sedan framåt och placera båda handflatorna på golvet.
  3. Dra sedan upp ena benet och placera det precis utanför armen på samma sida.
  4. Sänk sedan försiktigt ner skinkorna.
  5. Böj sedan armen på den sida där du har dragit upp benet. Ha en ungefärlig 90-graders vinkel vid armbågsleden.
  6. Efter detta vänder du överkroppen åt sidan, samtidigt som du lyfter upp och sträcker ut armen. Följ din hand med blicken under hela rörelsen.
  7. Håll denna position i 15 – 30 sekunder. Återgå sedan lugnt och kontrollerat till utgångsläget.
  8. Upprepa på motsatt sida.

Fördelarna med World’s Greatest Stretch

Förutom att övningen kräver väldigt lite tid finns det också flera fördelar med World’s Greatest Stretch. Vi tittar närmare på några av de största fördelarna med övningen!

1. Stretchar många muskelgrupper

World’s Greatest Stretch belastar både säte, höftleder, fram- och baksida av lår, ben, axlar, bröst och rygg. Du kommer till och med att känna det i magmusklerna.

Det är därför inte utan anledning som övningen kallas för världens bästa stretchövning. Här får du både äta kakan och ha den kvar, och om du rent allmänt har problem med stela och spända muskler är det den här stretchövningen du ska fokusera på!

2. Passar bra för en stillasittande vardag

Stora delar av den svenska befolkningen tillbringar en stor del av dagen sittande. Oavsett om det är framför dataskärmen på jobbet eller hemma i soffan råder det ingen tvekan om att vi sitter för mycket och vilar. Med tiden kan detta leda till stela och ömma muskler, och många av oss skulle tjäna på att stretcha lite extra.

World’s Greatest Stretch är ett utmärkt alternativ för dig som har problem med stela muskler. Här kan som sagt nästan hela kroppen aktiveras och inte minst – träningen är väldigt tidsbesparande!

3. Ökad styrka

World’s Greatest Stretch bidrar inte bara till bättre rörlighet. För att hålla kvar positionen genom övningen krävs också en viss styrka. Förutom att sträcka ut stora delar av kroppen behöver musklerna också arbeta aktivt under hela rörelsen. Lite extra styrketräning på köpet med andra ord!

4. Perfekt för uppvärmning

Om man ser på alla fördelar med World’s Greatest Stretch är det inte konstigt att övningen ofta används för uppvärmning. Som sagt aktiveras så gott som alla större muskelgrupper, och övningen är perfekt som uppvärmning inför tunga basövningar. Samtidigt går uppvärmningen mycket snabbare.

Vad sägs om att testa World’s Greatest Stretch inför ditt nästa styrkepass? Det rekommenderas starkt!