Fitbit Charge 5 Test

Innehåller annonslänkar question-circle

Når du handler via våre lenker mottar vi en provisjon fra nettbutikken. Dette endrer ikke prisen for deg som forbruker!

Fitbit slår till igen, och har nu släppt den femte klockan i Charge-serien. Fitbit Charge 5 kommer med uppgraderade funktioner, och har bland annat fått stöd för både stressmätning (EDA) och EKG-mätning. Hur klarar sig Fitbit Charge 5 i vårt test?

Fitbit Charge 5: Kort sammanfattning

BÄSTA AKTIVITETSKLOCKA - FitBit Charge 5

4.9
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
getfitness-badge
FitBit Charge 5
Batteri: 7 dager Anslutningar: Bluetooth, NFC Touchskärm: Ja 24/7 pulsmätning: Ja Søvnmätning: Ja GPS: Ja EKG-mätning: Ja Aktivitetsmätare: Ja Vattentäthet: Ja (50 meter) Vikt: 35 gram

Fitbit Charge 5 är den senaste klockan i Charge-serien. Nytt med den här modellen är bland annat förbättrad pulsmätning och en separat EDA-sensor för att mäta stress.

Till skillnad från alla andra pulsklockor i den här prisklassen är Charge 5 även utrustad med inbyggt stöd för EKG-mätningar. Fitbit hävdar själva att den här funktionen ska kunna upptäcka förmaksflimmer med 98% säkerhet. Detta är för övrigt om klockan används tillsammans med en vanlig EKG-mätare.

Samtidigt är det viktigt att påpeka att EKG-mätaren kan ge falska positiva utslag i så många som 70 % av fallen. Det fick vi på redaktionen också erfara då klockan vid ett par tillfällen visade att testpersonen hade hjärtflimmer. Vi fick sedan en kardiolog att gå igenom mätningarna och det kunde snabbt bekräftas att det i själva verket inte handlade om hjärtflimmer.

Utöver detta stöds Fitbit Pay direkt vid leverans, och du behöver inte en modifierad specialutgåva som med föregångaren.

Batteritiden är lika bra som alltid, trots att Charge 5:s skärm är mycket ljusstarkare än sina föregångare. Samtidigt har den här modellen en något slankare design än de tidigare utgåvorna, och fästmekanismen på remmen har förnyats.

Funktionell och användarvänlig app!

Fördelar

 • Bra batteritid.
 • EKG-mätning.
 • Stressmätning (EDA).
 • Detaljerad sömnspårning.
 • Inbyggd GPS.
 • Automatisk träningslogg.
 • Noggrann pulsmätare.
 • Väl upplyst skärm.

Nackdelar

 • Skärmen är aningen liten för notiser och sms.
 • Beräkningen av vilopuls verkar vara något felaktig.
 • EKG-mätning kan ge falska positiva resultat.

Uppgraderad skärm och design

Fitbit Charge 5 Uppgraderad skärm och design
Fitbit Charge 5 sitter bra runt handleden, och skärmen har bra bakgrundsbelysning.

Ny och tunnare design

Jämfört med sina föregångare har Fitbit Charge 5 en något smalare design. Man får helt enkelt intrycket av att klockan är lite lättare runt handleden. Detta trots att Charge 5 faktiskt väger exakt lika mycket som sin föregångare, nämligen 35 gram.

Jämfört med många andra aktivitets- och sportklockor på marknaden väger klockorna i Charge-serien relativt lite. Det märker du också givetvis när klockan sitter på handleden. Om man ser till toppmodellerna på pulsmätar-marknaden känns Fitbit Charge 5 som en dröm i jämförelse. Charge 5 är en klocka som är gjord för att användas 24 timmar om dygnet. Och det märks!

Fitbit Charge 5 kommer även med en ny och uppgraderad fästmekanism för själva gummibandet. Vi på redaktionen tycker faktiskt att det är enklare att fästa Charge 5 på handleden jämfört med de tidigare modellerna. I övrigt känns remmarna relativt jämna runt handleden, och vi har inte känt något obehag av att ha klockan på armen dygnet runt. Det beror nog främst på det skonsamma gummimaterialet som känns lätt och luftigt mot huden.

Lite negativt blir det ändå eftersom remmarna från tidigare Charge-klockor inte passar till den här utgåvan. Om du redan har flera remmar till Charge 3 eller 4 har du alltså inte så mycket nytta av dem om du bestämmer dig för att köpa Charge 5. Här får du helt enkelt köpa specialanpassade remmar för just den här modellen.

Uppgraderad skärm

Fitbit Charge 5

I stort sett uppskattar vi den nya och uppgraderade skärmen på Fitbit Charge 5. Klockan är numera utrustad med en tydlig AMOLED-skärm som lyser 2,5 gånger starkare än skärmen på Charge 4. Det märkte vi särskilt väl när vi tog en liten joggingtur mitt på ljusa dagen. Medan man med Charge 4 ibland kan ha problem med att se vad det står på skärmen i starkt ljus, kommer du med Charge 5 enkelt att kunna läsa informationen till och med i starkt dagsljus.

Traditionen trogen har Fitbit även valt att föra vidare möjligheten att anpassa skärmens utseende. Via mobilappen kan du välja mellan flera olika startskärmar så att du kan välja den layout som passar bäst för den information du vill ha.

Med Fitbit Charge 5 har du även möjlighet att läsa notiser och sms via klockan. För detta är dock i minsta laget, och emellanåt har vi faktiskt lite problem med att tyda vad det står. Texten är helt enkelt aningen för liten och med en så liten skärm blir det relativt bläddrande om meddelandet är långt.

Utöver detta har Fitbit även ändrat användningen något från den tidigare modellen. Fitbit Charge 5 har inga fysiska knappar, och all navigering sker via menyn på touchskärmen. Detta fungerar visserligen bra, men det kan ibland vara lite knepigt att ta sig tillbaka till startmenyn.

Anledningen till att de fysiska knapparna tagits bort är fortfarande bra. Där knapparna tidigare fanns på Charge 3 och 4 kan du nu hitta sensorer för att mäta stressnivå (EDA) och hjärtfrekvens (EKG). Ett bra tillägg!

Avancerade sensorer och hälsodata

Trots att Fitbit Charge 5 inte kostar så mycket mer än andra aktivitetsklockor på marknaden är detta utan tvekan en av de mer funktionella. En stor anledning till detta är troligtvis att Fitbit numera slagit sig ihop med Google, och Charge 5 börjar faktiskt mer likna en avancerad pulsmätare än en vanlig aktivitetsmätare.

Vilopuls och poäng för kondition

FitBit Charge 5 sensorer

Fitbit Charge 5 är försedd med en inbyggd sensor för pulsmätning 24 timmar om dygnet. Utifrån de här mätningarna får du en detaljerad graf som visar pulsnivån under hela dagen. Samtidigt räknar Fitbit ut vilken slags vilopuls du har.

Just den här uträkningen har vi då och då en del problem med. Fitbit verkar helt enkelt ha sin egen definition av vad vilopuls egentligen är.
Vilopulsen är som bekant den puls man har när kroppen är helt i vila, med undantag för när man sover. Med Charge 5 (och de tidigare modellerna) verkar det också som att Fitbit beräknar vilopulsen som ett glidande medelvärde över dagen.

Detta ser man också ses på bilden vi lagt till. Här ser man tydligt att pulsen faktiskt är lägre än den vilopuls Fitbit har registrerat. Lustigt!

Bortsett från detta tycker vi ändå att den inbyggda rangordningen av konditionsnivån är snygg. Här får du poäng baserat på hur vältränad Fitbit tycker att du är, och poängen baseras på bland annat vilopuls och puls under träning.

Inbyggd GPS

Liksom sin föregångare är Fitbit Charge 5 också utrustad med en inbyggd GPS. Här behöver du alltså inte ta med dig mobilen på joggingturen. Efter träningspasset får du även en detaljerad översikt över både rutt, pulszoner och energiförbrukning.

EKG-mätning

Fitbit Charge 5 ECG Måling

En av de mest efterlängtade egenskaperna hos Fitbit Charge 5 är förmodligen möjligheten till EKG-mätning. Detta ersätter inte på något sätt en riktig EKG-undersökning av kvalificerad personal, men du kan åtminstone få en bra fingervisning. Som Fitbit själv säger: Detta är ingen diagnos, och det rekommenderas att du visar resultatet för din läkare om det syns tecken på förmaksflimmer. Efter mätningen kan du enkelt exportera en PDF med resultaten innan du eventuellt skriver ut dem och ta dem till läkaren.

Själva mätningen är lätt att utföra. Du navigerar enkelt och smidigt i menyn tills du hittar ”EKG”, och trycker sedan på start. Mätningen tar totalt 30 sekunder och du måste hålla tummen och pekfingret mot sensorerna på klockan medan mätningen utförs. Via klockan får du en kort sammanfattning av resultatet samtidigt som du kan gå in i appen för att se mer detaljerad information om hela mätningen.

Den stora frågan är dock hur exakt en sådan mätning blir. Fitbit hävdar själva att klockan kan upptäcka hjärtflimmer i 98 % av fallen. Det som inte framgår lika tydligt är att detta är i kombination med en traditionell EKG-mätare. Utan en vanlig EKG-mätare tycks den genomförda undersökningen dra slutsatsen att cirka 70 % av fallen är falskt positiva (att klockan visar hjärtflimmer utan att du faktiskt har det).

Det har faktiskt vi på redaktionen också fått bekräftelse på. Under vårt test kom Charge 5 vid ett par tillfällen fram till att testpersonen hade hjärtflimmer. Vi gjorde därefter en utskrift av EKG-mätningen och visade den för en kardiolog. Kardiologen kunde snabbt motbevisa att det faktiskt rörde sig om hjärtflimmer.

Charge 5 kan fortfarande ge en bra fingervisning, och det är också viktigt att påpeka att den visas korrekt i cirka 30 % av fallen. Inte illa för en aktivitetsklocka för dryga tusenlappen!

EDA

Fitbit Charge 5 EDA måling

Fitbit Charge 5 är även utrustad med EDA-mätningen från Sense-serien. Här får du möjlighet att mäta stressnivån. Fitbit själva hävdar att mätningen sker genom att klockan mäter förändringen i svettkörtlarna på fingrarna samt små förändringar i pulsen.

Sömninspelning

Liksom de tidigare modellerna är Fitbit Charge 5 även utrustad med avancerad sömnregistrering. Här spåras tiden i de olika sömnfaserna, vilopuls, syremättnad, HRV (heart rate variability), andningsfrekvens och hudtemperatur. Observera att vissa av funktionerna endast är tillgängliga via Premium-prenumerationen som kostar 99 kroner / månad.

Lämpar sig bra för träning

FitBit Charge 5 Treningsdata

Fitbit Charge 5 är gjord för att vara en aktivitetsklocka som du enkelt kan sätta på handleden och sedan glömma. Efter lanseringen av Charge 3 har Fitbit levt upp alltmer till detta och med Charge 5 går det mesta av sig självt.

Precis som hos föregångarna får du automatisk registrering av träningsdata med Charge 5. Den här registreringen fungerar mycket bra för aktiviteter som löpning, promenader och cykling. Charge 5 försöker också förstå om vi tränar styrketräning, men vi inser att det kan vara lite svårt att registrera automatiskt.

Efter träningspasset får du mycket användbar information via appen. Medelpulsnivå, maxpuls, tidsåtgång, kaloriförbrukning och antal steg är bara en del av all information som du kan se.

Dessutom ger Charge 5 en översikt över så kallade ”pulszoner”. Dessa zoner justeras automatiskt efter att du använt klockan ett tag, baserat på bland annat maxpuls och allmän konditionsnivå. Därmed blir också beräkningen för kaloriförbrukning mer exakt!

Användarvänlig app

Mobilappen är ett av Fitbits stora försäljningsargument. Appen finns för både Android och iOS, och vi uppskattar stort att den äntligen finns på svenska. För det mesta i alla fall. På vissa ställen verkar det faktiskt som att Fitbit har glömt att översätta, men det innebär likväl inga större problem. Det är ändå lätt att förstå hur appen fungerar.

Appen ger som sagt full översikt över alla hälsodata som kan registreras hos Fitbit Charge 5. Här hittar du en översikt över både sömnkvalitet, pulsnivå, HRV, stressnivå, EKG-mätning, aktivitetsnivå, kaloriförbrukning och mycket mer.

Om du vill kan du även registrera matintag via appen. Rent allmänt har databasen blivit mer omfattande än tidigare, och det är inte längre lika svårt att hitta svensk mat i appen. Jämfört med andra matkalendrar har Fitbit fortfarande en bit kvar, särskilt för svenska användare. Utbudet av svensk mat är fortfarande lite tunt och man måste ganska ofta registrera maten manuellt för att få in dem i appen.

I övrigt framstår appen som användarvänlig och tydlig och du får enkel tillgång till både yogapass, träningsdata och stresshanterings-tekniker via användargränssnittet.

Sammanfattningsvis

Kort sagt är Fitbit Charge 5 en av de allra bästa aktivitetsklockorna som finns att tillgå. Den efterlängtade EKG-mätningen är äntligen tillgänglig, och batteritiden är lika bra som hos föregångarna!