Sonos Roam Test – Portabel högtalare!

Innehåller annonslänkar question-circle

Når du handler via våre lenker mottar vi en provisjon fra nettbutikken. Dette endrer ikke prisen for deg som forbruker!

Sonos glänser med sin första bärbara högtalare. Men lever Sonos Roam upp till förväntningarna?

Sonos Roam: Kort Sammanfattning

Sonos Roam

4.5
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
Sonos Roam

Sonos Roam är en av de bättre bärbara högtalarna som finns att tillgå.

Högtalaren kommer med den klassiska och snygga Sonos-designen, och väger endast 430 gram. Inga problem alltså att ta med högtalaren när du är i farten!

Ljudkvaliteten är imponerande bra, och den användarvänliga Sonos-appen gör det hela till en verkligt trevlig upplevelse.

Sonos Roam är en utmärkt bärbar högtalare. Ljudkvaliteten är mer än tillfredsställande, och högtalaren är otroligt användarvänlig!

Fördelar

 • Användarvänlig.
 • Lätt att hantera.
 • Trådlös laddare.
 • Vattentålig.
 • Imponerande ljudkvalitet.
 • Röstassistent.
 • Bra anslutningsmöjligheter.
 • Bra mobilapp.

Nackdelar

 • Aningen kort batteritid.
 • Saknar 3,5 mm ingång.

Snygg design och bra konstruerad

Sonos Roam

 • Snygg design.
 • 430 gram.
 • Tål vatten och damm.

Innan Roam lanserades på marknaden var Move det närmaste vi kunde komma en bärbar högtalare från Sonos.

Tur nog är Sonos Roam betydligt mer slimmad och väger bara 430 gram. Här har du en enkel och okomplicerad lösning för en handhållen högtalare, och den är dessutom mindre än läskburk.

Trots den smäckra formen är konstruktionen solid. Högtalaren är helt enkelt väldigt pålitlig och robust!

Höljet är gjord av lättviktsaluminium, medan både ovandel och underdel är belagda med gummi. Tack vare detta kan du använda högtalaren stående utan risk för att den faller omkull. Om du vill kan du givetvis även placera högtalaren horisontellt och de 4 gummifötterna på högtalarens undersida ger bra stabilitet.

På den gummerade ovandelen hittar du 4 touchknappar. Här kan du enkelt justera volymen, starta/stoppa musiken och om du vill även aktivera den digitala röstassistenten.

Rent designmässigt ser vi inga nyheter hos Roam. Sonos håller fast vid sitt koncept och med sin enkla och rena design är Roam helt i linje med tillverkarens andra modeller. Sonos har heller inte gjort några ändringar vad gäller färgval. Högtalaren finns enbart i svart eller vitt.

Vatten- och dammbeständig

Sonos Roam er vatten- och dammbeständig

En bärbar resehögtalare är i grunden avsedd för att användas utomhus. Enligt oss är det därför ett måste att högtalaren tål en del vatten och damm från omgivningen.

Lyckligtvis är Sonos Roam IP67-klassad. Det innebär rent konkret att högtalaren är både vatten- och dammavvisande. Därmed kan du enkelt ta med dig högtalaren vart du än ska utan att behöva oroa dig för eventuella regnskurar!

Enkel installation

 • Konfigurera med NFC.
 • Integrering med befintligt Sonos-system.

Att installera nya smarta produkter kan ofta vara tidskrävande och frustrerande. Dock inte med Sonos Roam. Åtminstone inte om din mobil har stöd för NFC.

Allt du behöver göra är att ladda ner Sonos-appen (S2-version) till din telefon. Sedan slår du på högtalaren och låter appen guida dig genom hela förfarandet. I själva verket behöver du inte göra särskilt mycket. Tack vare NFC-funktionen behöver du bara hålla upp mobilen mot högtalaren och du är igång på ett ögonblick!

Vi testade detta med en Android-mobil och vi hade inga som helst problem med installationen. Det var helt enkelt lekande lätt, och den nya Sonos Roam-högtalaren lades automatiskt till i vårt befintliga Sonos-system.

Imponerande ljudkvalitet

Sonos Roam Stående

 • Bra ljudkvalitet.
 • Bred ljudbild.
 • Djup bas.

Enligt Sonos själva är Roam marknadens bästa bärbara högtalare när det kommer till ljudkvalitet. Man kan därför lugnt säga att förväntningarna var ganska höga.

Sonos är välkänt för att leverera produkter med utmärkt ljudkvalitet. Roam är inget undantag. Trots att högtalaren är väldigt liten och nätt så kickar den igång bra.
För att vara så liten har den en förvånansvärt bred ljudbild, och den gör också bra ifrån sig i den nedre delen av spektrumet. Basen är helt enkelt fantastisk!

Nåväl. Sonos Roam kan förstås inte mäta sig med de häftigaste smarta högtalarna på marknaden. Det kan man förstås heller inte förvänta sig. Detta är en liten, portabel högtalare som ska leverera bra ljud när man är utomhus eller i farten. Och för just det fungerar Sonos Roam utmärkt bra!

Roam klarar också att spela imponerande högt ljud. Volymen är givetvis aningen begränsad med tanke på själva storleken, men man täcker faktiskt en ganska hyfsad yta till och med när man är utomhus.

Via Sonos-appen kan du dessutom anpassa ljudbilden helt som du själv vill. EQ-funktionen ger dig möjlighet att justera både bas, diskant och loudness. I appen kan du även aktivera TruePlay. Den här funktionen anpassar automatiskt ljudbilden till omgivningen.

Ljudkvaliteten på Sonos Roam är dock inte alldeles perfekt. Ljudet låter helt enkelt aningen tunt och skarpt när du spelar på väldigt hög volym. För att få ut mesta möjliga av högtalaren rekommenderar vi därför att du inte skruvar upp fullt ut när du lyssnar på musik.

Funktionell app och bra uppkoppling

 • Olika musiktjänster.
 • Bluetooth och WiFi.
 • Sound Swap.

Sonos har lång erfarenhet av att utveckla av användarvänliga smarta högtalare. Via Sonos-appen kan du enkelt lyssna på musik från flera olika streamingtjänster och du kan också lyssna på radio via Sonos egen radiotjänst.

Med Sonos behöver du helt enkelt inte hantera en uppsjö av olika streamingtjänster samtidigt. Via appen kan du enkelt lägga till favoriter och spellistor från olika musiktjänster och enligt vår mening fungerar detta väldigt bra.

Har du flera Sonos-enheter hemma kan du enkelt para ihop högtalarna. De sammankopplade högtalarna kommer då spela samma musik. Perfekt om du vill använda din Sonos Roam utomhus och spela upp musiken på ett par Sonos One-högtalare inomhus.

När du befinner dig i närheten av ditt hem ansluter din mobil till högtalaren via WiFi. Högtalaren använder därtill Bluetooth-anslutning om det saknas trådlöst nätverk. Spotify Connect ser också till att du kan spela musik via WiFi utan att du behöver para ihop mobilen med högtalaren.

Sonos Roam har också lovordats för sin TruePlay-funktion. Tidigare var funktionen endast tillgänglig för iOS, men är nu även kompatibel med Androida enheter. I praktiken innebär TruePlay att högtalaren automatiskt anpassar ljudbilden till omgivningen. Enligt vår mening fungerar detta bra. Ljudkvaliteten är bra både inomhus och utomhus!

Av de nya funktionerna vill vi också nämna Sound Swap. Genom att hålla inne pausknappen på högtalaren kan du automatiskt föra ljudet vidare till närmsta Sonos-högtalare i samma system.

Hur är det då med batteritiden?

Sonos Roam Trådlös laddare

 • 10 timmars batteritid.
 • Har stöd för trådlös laddning.

Hittills har vi haft mestadels positivt att säga om Sonos Roam. Men hur är det med batteritiden?

En bärbar högtalare bör naturligtvis ha en relativt lång batteritid. Enligt vår mening är batteritiden för Sonos Roam hyfsat bra.

10 timmars speltid är i själva verket aningen lite jämfört med många av konkurrenterna. UE Megaboom 3 har till exempel 20 timmars batteritid och det går faktiskt att hitta högtalare som håller så länge som 24 timmar.

Hur länge batteriet håller beror givetvis på hur hög musik du spelar. Om volymen är relativt hög bör du nog räkna med aningen kortare tid än 10 timmar. Flera har uppgett att det bara håller i 8-9 timmar vid hög volym.

Man får dock inte bli alltför kritisk här. Om du tar med dig högtalaren ut i parken håller den hela kvällen.
För vår del har vi sällan behov för en batteritid på över 10 timmar. På plussidan tillkommer också att Sonos Roam levereras med en praktisk och elegant trådlös laddare.

Batteritiden när högtalaren inte är i bruk är också hyfsad. Sonos Roam går automatiskt in i standbyläge när du stänger av musiken. Högtalaren håller då i cirka 10 dagar innan den måste laddas på nytt.

Sammanfattning

Sonos Roam uppväger i mångt och mycket nackdelarna med Sonos Move. Enligt vår mening är Roam en av de mer attraktiva bärbara högtalarna på marknaden, och den känns väldigt lätthanterlig.

Via Sonos-appen får du tillgång till många smarta funktioner, och du kan enkelt ställa in ljudbilden efter eget tycke. Integreringen med befintliga system sker sömlöst, och själva installationen av högtalaren går lekande lätt.

Även om Sonos Roam är en liten högtalare är ljudkvaliteten förvånansvärt bra. Här får du bra bas och fylliga toner som gör sig bra både inom- och utomhus.

Vad gäller prisnivån är den inte heller särskilt hög, och för ungefär 2 000 kronor får du en bra och användarvänlig bärbar högtalare!