Dricker du för lite vatten? 5 enkla tips!

flaska vatten

Sommarvärmen har kommit. Fler och fler ger sig ut i värmen för att träna. Så här håller du dig hydrerad hela sommaren!

Ju bättre väder desto fler ser man som är ute och tränar. Det varma och sköna vädret ökar dock även risken att bli uttorkad. Du bör alltid se till att du får i dig tillräckligt med vätska, oavsett om du känner dig törstig eller inte.

I själva verket presterar du faktiskt mycket sämre om du inte täcker sitt vätskebehov. I den här artikeln ger vi dig därför 5 enkla strategier som ser till att du håller dig hydrerad i sommar!

1. Regelbundet intag

Många är bra på att dricka mycket vatten under träning. Men hur är det med timmarna före och efter att du tränar?

För att se till att få bästa möjliga resultat på träningen bör du därför fokusera på att vara hydrerad redan innan träningspasset börjar. Detta är särskilt viktigt om du tränar tidigt på morgonen när du ofta är lite uttorkad efter en god natts sömn.

2. Sockerfri juice

Vissa människor ”gillar” inte vatten. Vi kan inte riktigt förstå varför, men så är det.

En bra strategi för att få i sig tillräckligt med vatten kan därför vara att smaksätta med lite sockerfri juice. Fun Light innehåller praktiskt taget inga kalorier och finns i många goda smaker.

Okej, det allra bästa är nog att man bara dricker vanligt vatten. Men lite kalorifri juice är definitivt bättre än ingenting!

3. Glöm inte elektrolyterna

Svett är kroppens eget försvarssystem mot överhettning. När du svettas regleras därför kroppstemperaturen så att den inte blir för hög.

Tyvärr förlorar du dock en del viktiga mineraler när du svettas. Här pratar vi alltså om elektrolyterna.

Elektrolyter är viktiga för en lång rad kroppsfunktioner, bland annat energiproduktion och vätskebalans i kroppen. När du svettas mycket måste du därför ersätta de elektrolyter som går förlorade.

Det finns många bra sportdrycker som tillför lite extra elektrolyter, till exempel Powerade!

4. Frukt och grönsaker

Vissa frukter och grönsaker innehåller förutom hälsosamma näringsämnen även mycket vatten. Både vattenmelon, jordgubbar, persika och ananas är läckra frukter med hög vattenhalt.

Om du sneglar åt grönsaker har du också många bra alternativ som gurka, selleri och tomat!

5. Känn igen tecknen

Ett av de bästa sätten att undvika uttorkning är att känna till symptomen. Ju snabbare du upptäcker det, desto snabbare kan du få i dig lite vätska.

Det allra första tecknet är oftast att man blir törstig. Kroppen säger helt enkelt att den behöver lite vätska. Om du blankt struntar i det kommer du så småningom känna att du kan få huvudvärk och samtidigt bli illamående och yr.

Ofta kan ett litet toalettbesök också säga en del om hur hydrerad din kropp är. Om urinen är mörkgul kan det tyda på att du fått i dig lite för lite vätska!

Så vad väntar du på? Drick vatten!

Källor